Muslimský pár držený protiteroristickými policisty na letišti v Heathrow po návratu z Hajj: … jaký je Váš názor na Donalda Trumpa?

Podle Muhammeda, 35, byla jeho žena přinucena k odstranění jejího hidžábu, aby mohla být vyfotografována protiteroristickými důstojníky, kteří jim kladli otázky typu – jaký je Váš názor na Donalda Trumpa a koho potkali v Saúdské Arábii.

V rozhovoru pro Metro.co.uk řekl Muhammed, že se svou manželkou podnikl spojovací let ze Saúdské Arábie do Turecka, aby se vrátil do Velké Británie.

Řekl: „Z Turecka se vracelo několik rodin, muslimských a nemoslimských, ale když jsme se dostali z letadla, přistoupili ke mně a mé manželce protiterorističtí důstojníci a požádali nás, abychom je následovali do výslechové místnosti. “Bylo to ponižující, byli jsme odsunuti před řadu lidí, které jsme znali, ale na ničem z toho jim nezáleželo.”

Paragraf 7 zákona o terorismu z roku 2000 umožňuje zadržovat podezřelých na hranicích až šest hodin, pokud se důstojníci boje proti terorismu domnívají, že by mohli být zapojeni do teroristických aktivit. Zadržení nemají právo na mlčení, musí se vzdát svých telefonů, počítačů a hesel a poskytnout otisky prstů a DNA.

Dodal: „Začali se mě ptát na to, co jsi myslým o Donaldu Trumpovi, o britských politických vůdcích a na to, co jsem si myslel o útocích na arény v Manchesteru. Dokonce se zeptali, čeho doufáte, že teď dosáhnete, když jste se vrátili z pouti?”

(metro.co.uk, foto: archiv, ČA)

Přejít nahoru