Odborník OSN: Popravy v Íránu patří mezi nejvyšší na světě

Javaid Rehman ve zprávě pro valné shromáždění v pátek rozeslal zprávu, že zatímco počet poprav byl nejnižší od roku 2007, „počet poprav zůstává jedním z nejvyšších na světě“.

Výrazný pokles je podle jeho názoru způsoben vymáháním novely iránského protidrogového zákona z roku 2017, která zaznamenala pokles počtu poprav za trestné činy související s drogami z 231 v roce 2017 na nejméně 24 v roce 2018.

Rehman vyjádřil obavu, že Írán má více než 80 trestných činů, za které lze uložit trest smrti, včetně cizoložství, homosexuality, držení drog, „vedení války proti Bohu, korupce na Zemi, rouhání a urážky proroka Mohameda.” Řekl, že mnoho trestných činů není podle Mezinárodního paktu o občanských a politických právech považováno za závažné trestné činy.

Mezi sedmi pachateli dětí, o nichž bylo hlášeno, že byli popraveni v roce 2018, byli v dubnu dva sedmnáctiletí z důvodu údajného znásilnění a loupeže, uvedl Rehman. “Oba byli údajně nuceni se přiznat pod vplyvem mučení.”

Rehman zopakoval prohlášení vedoucí OSN pro lidská práva Michelle Bacheletové, že poprava pachatelů dětí „je absolutně zakázána a musí okamžitě skončit.“

Vyjádřil hluboké znepokojení nad svévolným zatčením, zadržením, špatným zacházením a odmítnutím lékařské péče o duální a cizí státní příslušníky, přičemž odhadl, že existuje alespoň 30 takových případů, včetně íránsko-rakouského Kamran Ghaderiho, který je zadržován od ledna 2016 a trpí “Z nádorem v noze.”

“V případě svévolně zadržovaných cizinců nebo duálních státních příslušníků nebyl učiněn žádný pokrok”, kromě íránského propuštění libanonského obchodníka Nizara Zakky v červnu, který má sídlo v USA, uvedl Rehman.

„Íránská islámská republika podrobila jednotlivců podvodnými zkouškami, které nesplnily základní standardy spravedlivého procesu, a odsoudila je za trestné činy na základě vymyšleného důkazu nebo v některých případech vůbec žádný důkaz a pokusila se používat je jako diplomatický pákový efekt, “řekl.

Také uvedl, že obránci lidských práv, členové menšinových komunit, právníci, novináři včetně perzských služeb, aktivistů a odborových aktiv BBC a žen protestujících proti zákonu, který požaduje, aby nosili závoje známé jako hidžáb, „jsou stále zastrašováni, obtěžováni, zatčeni a zadrženi. “

Rehman, který je zvláštním vyšetřovatelem OSN pro lidská práva v Íránu, uvedl případ obhájce lidských práv a právníka Nasrina Sutúdeha, který byl v březnu odsouzen na 38 let vězení a 148 řas „v souvislosti s její prací obhajující ženy obviněné z protestů proti povinnému hidžábu. “

(AP, ČA, foto: Pixabay)

Přejít nahoru