Téměř polovina dospělých ve Velké Británii si myslí, že islám je „nekompatibilní“ s britskými hodnotami

Průzkum 2 077 lidí různého věku, pohlaví a oblasti, ukázal, jak „nepochopené“ je toto náboženství ve Velké Británii, uvedla muslimská komunita Ahmadijja.

Dvě třetiny (67 procent) veřejnosti souhlasily, že většina Britů má negativní pohled na islám, zatímco 58 procent věří, že islamofobie je ve Velké Británii rozšířená. Výsledky přicházejí jako největší muslimská konvence země s názvem Jalsa Salana, která se uskuteční v pátek v Hampshiru a očekává se, že se jí zúčastní více než 30 000 lidí.

Po průzkumu Rafiq Hayat, prezident muslimské komunity Ahmadijja ve Velké Británii, povzbudil lidi všech náboženství, aby se na kongresu lépe seznámili s muslimy.

„Islám ve skutečnosti klade důraz na integraci a přispívá do společnosti, ve které žijete, což je cílem, kterého se snaží poukázat 35 000 muslimů, kteří se shromáždí na největším britském islámském shromáždění – tato loajalita k vaší zemi je ve skutečnosti součástí vaší víry, “řekl Hayat.

“Říkáme, že pokud lidé chtějí vědět, zda islám skutečně podporuje násilí, měli by přijít a setkat se s tisíci na kongresu, kde mohou mít upřímné, ale uctivé rozhovory.”

(Metro.co.uk, foto: Pixabay, ceskoaktualne.cz)

Přejít nahoru