Rasistický skandál v Galvestonu: (VIDEO) Texasská policie se omlouvá za důstojníky na koni, který mezi sebou vedli černocha na vodítku + VIDEO

Fotografie sdílené na sociálních sítích ukazují Donalda Neelyho, 43 let, kráčejíciho mezi dvěma policisty. Neelyho ruce jsou svázány za jeho zády a jeden z důstojníků drží připojené silné modré lano.

Po rozsáhlé kritice a pobouření policie v Galvestonu uvedla, že takéto praktiky skončí.

Policejní oddělení v prohlášení uvedlo: „Chápeme negativní vnímání této akce a věříme, že je nejvhodnější ukončit používání této techniky.“

Neelyho švagrová Christin Neelyová v příspěvku na Facebooku uvedla, že její švagr, osminásobný otec je “bezdomovec a duševně nemocný”.

“Představte si, že vy si uvědomujete, že život na ulici je nebezpečný, nehygienický, dělá z vás snadný cíl pro trestné činy a přestoupení zákonů a izoluje vás od vaší rodiny, ale navzdory velkému úsilí NEMŮŽETE dosáhnout, aby to pochopil váš příbuzný,” napsala Christin. “Představte si, že budete celé dny prohledávat ulice města a hledat svého příbuzného, ​​ale bez úspěchu. Pátral někdy někdo z vás v době snídaní, obědů a večeří v místních útulcích pro bezdomovce s nadějí, že ho najdete svého a přivedete domů? Představte si, že prohlížíte Facebook a najednou vidíte, že vašeho blízkého, který je spoután a kráčí pěšky, doprovázejí do vězení dva důstojníci na koních a vedou ho na laně! V roce 2019 ???? Ti dva ču..ci ho vedli ulicemi jako zvíře. Četla jsem ty najnenávistnejšie a najnecitlivejšie poznámky týkající se mého zatčeného švagra Donalda Neelyho. Lidé nechápou hloubku duševních chorob, ani jak to ovlivňuje konkrétní osobu a její rodinu. Pokoušeli jsme SE A NADÁLE se pokusíte dostat HO DOMOV. Nepřestávejte se prosím modlit za mou rodinu. ”

Galvestonův policejní šéf, Vernon Hale, potvrdil, že fotografie jsou pravé.

Řekl: „Nejprve se musím omluvit panu Neelymu za týto zbytečné rozpaky. Přestože se v některých scénářích jedná o trénovanou techniku ​​a osvědčené postupy, domnívám se, že naši důstojníci v tomto případě ukázali špatný úsudek a mohli čekat na transportní jednotku v místě zatčení.”

Hale dodal: „Okamžitě jsme změnili zásady, abychom zabránili použití této techniky, a přezkoumáme všechny připojené školení a postupy pro vhodnější metody.“

Policie uvedla, že Neely byl zatčen kvůli podezření z trestného činu a byl veden na stanovenou hlídkovou plochu. Hale řekl, že důstojníci měli v době incidentu na sobě tělové kamery, ale neřekli, zda budou zapnuty.

Hale uvedl, že dvojice „neměla v době zatčení žádný zlý úmysl“.

“Tohle je rok 2019 a ne 1819,” řekl James Douglas, prezident NAACP v Houstonu, pro Houstonskou kroniku.

“Jsem rád, že vím, že náčelník Vernon Hale se omluvil a naznačil, že tento akt ukázal špatný úsudek, ale také to ukazuje špatný výcvik. Přestože šéf naznačil, že tato technika bude přerušena, nedokázal vyřešit nedostatek respektu, který by prokázali policisté v dané situaci.“

Leon Phillips, prezident Galvestonské koalice pro spravedlnost, uvedl, že obrázky mu připomínaly rasistické obrazy z dvacátých let.

Pro New York Times řekl: „Vím jen to, že jsou to dva bílí policisté na koni s černým mužem, který šel po ulici s lanem svázaným s pouty, a to nedává smysl.”

(The Guradian, foto: Facebook)

Přejít nahoru