Přestává platit smlouva INF mezi USA a Ruskem. Ondrejcsák: Evropa se opět ocitla v dosahu ruských zbraní hromadného ničení

Nominant vládnej strany Most-Híd upozornil na to, že pred niekoľkými dňami prestala platiť kľúčová odzbrojovacia zmluva zakazujúca celú kategóriu balistických striel. “Európa sa opäť ocitla v dosahu ruských striel nesúcich zbrane hromadného ničenia.”

Vysvetľuje pritom, že Zmluva o likvidácii striel stredného a kratšieho doletu (INF) bola podpísaná medzi Washingtonom a Moskvou v roku 1987, a zakazovala výrobu a rozmiestnenie pozemných striel s dosahom medzi 500 a 5500 kilometrov. Na základe zmluvy obe strany zničili 2 692 striel. Toto rozhodnutie tvorilo základný kameň európskej strategickej bezpečnostnej architektúry viac ako tri desaťročia a vo výraznej miere prispela k tomu, že sa znížilo ohrozenie zbraňami hromadného ničenia na starom kontinente.

“V ostatných rokoch, mesiacoch sa ale tento pilier zrútil. Rusko prestalo rešpektovať zákaz a začalo vyvíjať a následne rozmiestňovať strely, ktoré Zmluva zakazovala. Ide o balistickú raketu 9M729 („naťácke“ označenie SSC-8), ktorej dosah jednoznačne prevyšuje povolené limity (500 km).”

Ondrejcsák tvrdí, že Spojené štáty postupne, niekoľko rokov informovali svojich spojencov, že Rusko porušuje Zmluvu INF a opakovane žiadali o návrat k odzbrojovacím podmienkam. “Rusko, napriek dôkazom, „samozrejme“ komunikovalo, že SSC-8 nemá dosah nad 500 kilometrov. Následne USA vypovedali zmluvu od 2. februára 2019 – so 6-mesačnou výpovednou lehotou, počas ktorej bolo Rusko opakovane vyzývané nie len USA, ale aj spojencami v NATO, aby sa vrátili k pôvodnému režimu a neporušovalo medzinárodné odzbrojovacie dohody. Rusko následne vyhlásilo zánik dohody aj zo svojej strany.”

Dodáva, že 6-mesačná lehota uplynula začiatkom augusta a tým je celá zmluva oficiálne mŕtva. “Najviac tým stratia európske štáty, ktoré budú – či už aj sú – v dosahu ruských striel stredného dosahu a sami nemajú žiadne spôsobilosti sa brániť, či vyvinúť podobné systémy. Členské štáty NATO – vrátane Slovenska – vyjadrili ľútosť nad krokmi Ruska a podporili kolektívnu odpoveď na kolaps kľúčovej odzbrojovacej zmluvy.”

“A ešte na záver, to najdôležitejšie pre našich „Quislingov“: ruská raketa SSC-8 je útočná. Jediným cieľom je zničiť ciele zbraňami hromadného ničenia na území Európy. To aby sme vedeli, ako sa na nás pozerajú a aké majú strategické úmysly,” tvrdí štátny tajomník Ondrejcsák.

(zdroj: hlavnespravy.sk, foto: Pixabay)

Přejít nahoru