Island připomíná první ledovec ztracený změnou klimatu + FOTO

Bronzová deska bude odhalena při slavnostním ceremoniálu, který začíná kolem 14:00 GMT a označí Okjokull – což znamená „ledovec Ok“ – na západě Islandu za přítomnosti místních vědců a jejich vrstevníků na Rice University ve Spojených státech, který zahájily projekt.

Akce se zúčastní také islandský premiér Katrin Jakobsdottir, ministr životního prostředí Gudmundur Ingi Gudbrandsson a vysoká komisařka OSN pro lidská práva Mary Robinson.

“Bude to první pomník ledovce ztraceného změnou klimatu kdekoli na světě,” řekla v červenci Cymene Howe, docentka antropologie na Rice University.

Tento obrázek NASA zobrazuje ledovec Okjökull v roce 1986

Pamětní deska je opatřena nápisem „Dopis do budoucnosti“ a má zvýšit povědomí o úpadku ledovců v důsledcích změny klimatu.

„Očekává se, že v příštích 200 letech budou všechny naše ledovce na stejné cestě. Tento památník má naznačit, že víme, co se děje a co je třeba udělat.

Označuje se také „415 ppm CO2“, což odpovídá rekordní hladině oxidu uhličitého měřené v atmosféře loni v květnu.

Island ztrácí asi 11 miliard tun ledu ročně a vědci se obávají, že všech 400 ledovců ostrovní země zmizí do roku 2200, uvedla Howe a její kolega z Rice University Dominic Boyer.

Vyřazeno v roce 2014

Glaciologists Okjokull se zbavil jeho ledovcového stavu v roce 2014, jako první na Islandu.

V roce 1890 kryl led kolem 16 kilometrů čtverečních (6,2 km2), ale podle zprávy Islandské univerzity z roku 2017 měřila do roku 2012 pouhých 0,7 km2.

V roce 2014 „jsme se rozhodli, že už nejde o živý ledovec, byl to jen mrtvý led, nehýbal se,“ řekl agentuře AFP Oddur Sigurdsson, glaciolog s islandským meteorologickým úřadem.

Ledovec Okjokull na Islandu se kvůli změně klimatu rozplynul

(AFP, ČA, foto: NASA)

Přejít nahoru