A je to tady!: Kypr požaduje, aby EU přemístila „značný počet“ žadatelů o azyl na ostrově

V prohlášeních v Dromolaxii byl Petrides požádán o rostoucí příliv žadatelů o azyl přicházejících ze severu. “Je to skutečně jedinečná anomálie kvůli okupaci. Jsme země v Evropské unii, která nedokáže kontrolovat naše severní hranice, a agentura Frontex ji nemůže hlídat jako v jiných zemích, takže nemůžeme přijmout tato opatření jiných zemí,“ uvedl.

„Vzhledem k tomu, že na evropské úrovni neexistuje trvalé řešení, konkrétně dublinské nařízení, které stanoví dočasná a dobrovolná ujednání, a protože se zdá, že trvalé řešení nepředchází, oficiálně požadujeme výraznější přerozdělování lidí. “

Petrides uvedl, že příští týden bude Kyprem zaslán oficiální dopis „ode mě všem svým protějškům, ale také Evropské komisy, abychom požádal o přemístění významného počtu lidí, kteří jsou na Kypru chráněni, “dodal.

Cílem, řekl Petrides, je alespoň do určité míry zastavit nepřiměřené zatížení Kypru.

„S oficiální odpovědí těchto zemí písemně uvidíme, do jaké míry tato solidarita, kterou usilujeme, a že samotná Evropská unie tvrdí, že je její jádrem”, řekl Petrides.

Ministr uvedl, že na základě kritiky, že Kypr řádně neřídí velký příliv migrantů, že řízení prováděné republikou bylo takové, které zabránilo humanitární krizi v zemích EU, které nemají na Kypru minimální počet.

“Tato kritika je tedy nespravedlivá kvůli obrovské zátěži, kdy musíte ročně zpracovat tisíc žádostí, což znamená, že dojde ke zpoždění,” dodal.

Petrides ve středu oznámil, že jeho ministerstvo vytvoří jedno nebo dvě další uprchlická přijímací střediska, která budou zásobovat 1 000 osob, aby reagovaly na zvýšený migrační tok.

Řekl, že existuje 15 000 žadatelů o azyl a že dalších 15 000 bylo přiznáno postavení podpůrné ochrany.

Bylo by zapotřebí jednoho nebo dvou dalších přijímacích středisek pro celkem 1 000 lidí.

Ministr však znovu zdůraznil, že Kypr nemůže hostit 30 až 40 přijímacích středisek a skončit s dalším „depozitářem duší“.

(Cyprus Daily, foto: CD, ceskoaktualne.cz)

Přejít nahoru