Bordel, drogy a kriminalita. Policie v Aténách se chystá vystěhovat uprchlíky z ubytovny Notar 26

Je hned 17:00 v centru Atén v Exarcheii. Skupina Afghánců a Íránců se posadí spolu na snídani uprostřed ulice a mezi budovami nad jejich hlavami je vyvěšen nápis „Žádný pasaran“ („Neprocházejí“). Smáli se a žertovali, když si pomáhali pečovat chleba a sýrové koláče ze společného stolu.

Veřejná snídaně se nachází mimo Notaru 26, samostatně organizovanou ubytovnu pro uprchlíky. Od otevření v září 2015, na vrcholu uprchlické krize, poskytlo útočiště více než   9 000 lidem. Tyto „snídaně odporu“ – konané v časných ranních hodinách, kdy budou s největší pravděpodobností vystěhování policii – se staly každodenními událostmi od nástupu řecké vlády Nové demokracie v červenci.

Slib „obnovit zákon a pořádek“ byl jedním z témat kampaně, který přehnal pravicovou stranu k moci. 8. srpna, kdy byly rychle vyhlášeny plány na vyhoštění všech 23 uprchlíků a anarchistických přistěhovalců v Exarcheii.

Pokud budou vystěhován do konce měsíce ukončí aténský experiment s autonomní správou měst a jeho základní sítí uprchlíků, která v současné době obsahuje více než 1 000 lidí.

Exarcheia, zvaná univerzitními budovami, byla dlouho domovem řeckých intelektuálních levicových, antiautoritářských a anarchistických hnutí.

Podávání jednotek policie nepokojů, které jsou neustále na střehu Exarcheia, zdůrazňuje, že se nejedná o typické okolí. Je to místo pravidelných potyček mezi policií ovládající slzný plyn a molotovově koktejlovými mladíky, kteří dychtivě dáva pociťova svou frustraci z kruté hospodářské a politické situace v Řecku.

“Jsem tady tak šťastný, cítím se v bezpečí,” vysvětluje Sana *, obyvatelka s bydlištěm v Afghánistánu. “Tady pracujeme společně a máme dobrý život.”

V létě 2015 přišly do Athén tisíce uprchlíků. Anarchistické squatové hnutí v této oblasti (pocházející z osmdesátých let) se rozhodlo otevřít malou prázdnou budovu v Exarcheii, aby vidělo malou reakci státu. Notara 26 byla první a brzy se k ní přidali další, založená na stejných principech autonomní sebeorganizace.

Dřepy nabízejí životaschopnou alternativu k oficiálním uprchlickým táborům, hotspotům a zadržovacím střediskům, jejichž podmínky mezinárodní pozorovatelé široce odsoudili.

“Navštívil jsem tábory jako dobrovolník,” vysvětluje Saif *, 31letý uznávaný uprchlík z Gazy, který žije v dřepu. “Nejste tam uprchlík, máte pocit, že jste ve vězení – a jsou plné.” Je pro mě důležité, protože se cítím spíš jako doma, cítím se trochu lidštější. Máme prostor na spaní, sousedy a okolí kolem nás. “

Slíbí „vyčistit Exarcheii“, rétorika Nové demokracie spojila obchodníky s drogami, zločinci, anarchisty a migranty. Jedním z prvních kroků vlády bylo kontroverzní zrušení zákona o akademické svatyni, kterou prohlásil předseda vlády Kyriakos Mitsotakis z policejních zločinů. Kritici viděli tento pohyb spíše jako útok na politické svobody a Exarchii než na zločin.

Reklama

Obchodníci s drogami a zločinecké gangy využívají nedostatek viditelného vymáhání práva v Exarcheii. Místní aktivisté provedli mnoho pokusů o zlepšení situace kolem náměstí, jako jsou výsadba stromů, organizování projekcí a koncertů a noční hlídky, ale mnozí uznávají, že se situace v posledních měsících zhoršila.

„Použili kriminalitu, předsudky vůči uprchlíkům a dokonce i obvinění z terorismu, aby diskreditovali levicový odpor v Exarcheii,“ říká aktivista Panos *, který pomohl otevřít Notaru 26 v roce 2015. „Osobně si nemyslím, že budou úspěšní. Politické náklady budou velké a kam přemístí všechny uprchlické děti a rodiny? Tábory jsou plné.“

* Jména respondentů byla změněna, aby byla chráněna jejich totožnost. Notara 26 nesouhlasila s účastí na tomto článku.

(The Guardian, foto: Stéphane Burlot, ČA)

Přejít nahoru