Dělejte něco! Makron naléhal, aby přijal opatření v souvislosti s krizí migrantů v EU – „Zastavte utrpení!“

Některé státy EU se dohodly na novém francouzsko-německém „solidárním mechanismu“, který by rozdělil migranty na celý blok, ale tato iniciativa čelí odporu populistických vůdců Itálie. Macron „musí jednat v otázce migrantů“ a hledat způsoby, jak „zlepšit řízení migračních toků,“ řekl pravicový zákonodárce pro rozhlasovou stanici France Info. Francie, jakožto „evropsko-středomořská mocnost, musí být tou, která povede tuto iniciativu,“ uvedl, když odsoudil „skandální humanitární situaci“ ve Středomoří.

Macron musí „zastavit utrpení migrantů,“ trval na svém, než obvinil státy EU z „nečinnosti“, zatímco migranti a uprchlíci riskují, že se dostanou do Evropy v zlém zdravotním stavu.

“Je povinností mezinárodního společenství zachraňovat životy,” dodal a vyzval k založení dočasných přijímacích středisek podél jižního pobřeží bloku.

Více než 800 lidí zemřelo nebo zmizelo při přechodu Středozemního moře, aby se dostalo na evropské břehy od ledna, říká.

Jeho žádost o akci přichází uprostřed posledního chaosu v migraci ve Středomoří.

V současné době je v limbu více než 500 migrantů a uprchlíků, protože dvě humanitární lodě, které je v posledních dnech zachránily při pobřeží Libye, stále hledají bezpečný přístav ochotný je přijmout.

(Express.co.uk, foto: AP)

Přejít nahoru