Hraniční síly EU zapojené do zneužívání migrantů

Podle výzkumu Sítě pro Návraty mají strážci agentury Frontex nejen tolerované násilí proti vysídleným osobám ze strany svých národních protějšků na vnější hranici EU, ale sami často s uprchlíky nelidsky zacházeli.

Síť citovala dokumenty agentury Frontex a uvedla, že národní strážci používali noční hůlky a pepřový sprej k potlačení vysídlených osob a pomocí psů je pronásledovali v lesích.

Hraniční stráže v Řecku, Bulharsku a Maďarsku jsou obzvláště brutální. Místo toho, aby agentura Frontex tahala své vlastní agenty ze spolupráce s národními pohraničními silami, jednoduše případy uzavřela.

Varšavská agentura Frontex využila investice Evropské unie ve výši 100 milionů EUR (110 milionů USD) do bezpilotních vzdušných vozidel, informoval Observer v neděli.

Přestože sledovací drony agentury Frontex létají nad vodami u pobřeží Libye, hlavní námořní mise Evropské unie již rok nevykonala jedinou záchranu v tom, co se děje v nejsmrtelnějším vodním tokem na světě.

“Není nutné, aby byly drony vybaveny záchrannými prostředky a prováděly záchranné operace,” řekl Erik Marquardt z agentury Observer, poslanec Evropského parlamentu za německú Zelení stranu. “K tomu potřebujete lodě a lodě jsou přesně to, co v tuto chvíli chybí.”

Letos doposud zemřelo více než 400 lidí, kteří se pokusili překročit Středomoří do zemí EU.

(Deutche Welle, foto: DW, ceskoaktualne.cz)

Přejít nahoru