Itálie porušuje zákon, odmítá i devítiměsíční miminka uprchlíků

Talianska vláda odmieta prijať deti bez sprievodu dospelých, ktoré sa nachádzajú na utečeneckej lodi kotviacej v Stredozemnom mori. Vláda odmieta prijať dokonca aj deväťmesačné dvojičky, z ktorých jedno má na mori problémy s dýchaním. Mimovládna organizácia Open Arms, ktorá loď prevádzkuje, sa preto ešte raz obrátila na talianske aj maltské úrady, aby prijali aspoň tieto dvojičky a ich rodičov.

S prosbou o to, aby z lode zobrali aspoň deti, sa mimovládka už predtým obrátila aj na Španielsko. Kapitán lode Marc Reig v pondelok odovzdal na španielskom veľvyslanectve na Malte žiadosť o udelenie azylu pre 31 detí z lode, na ktorej sa nachádza spolu až 151 migrantov z rôznych afrických krajín, pričom časť z nich je na nej už 13 dní.

Pomocný pracovník ze španělské nevládní organizace Proactiva Open Arms drží dítě na záchranném člunu poté, co byl zachráněn ve Středozemním moři ve vzdálenosti 45 km (Al Khums, Lybia) . Španělská nevládní organizace Open Arms zachránila v pátek asi 300 migrantů ze 3 lodí, které překračují Středozemní moře ze severní Afriky do Evropy. (AP Photo/Olmo Calvo)

Španielsko však jeho žiadosť odmietlo. Ako v utorok vyhlásil José Ábalos, minister španielskej prechodnej vlády, v ktorého kompetencii je aj problematika migrácie, žiadosť o azyl pre deti z lode “nemá žiadnu právnu relevanciu”. Osoba, ktorá žiadosť podala, podľa Ábalosa “nie je právne spôsobilá žiadať o azyl pre tieto neplnoleté osoby”.

(zdroj: netky.sk, foto: Pixabay)

Přejít nahoru