Italská vláda získala hlasování o důvěře ohledně nařízení zaměřeného na záchranné lodě migrantů

Vláda Ligy a hnutí byla v posledních týdnech povzbudena vnitřním sporem, ale získaly 160 hlasů a proti bylo 57 poslanců. “Pokud by ztratil návrh, musel by rezignovat” řekl Salvini.

Vyhláška, kterou vypracoval Salvini, který také slouží jako místopředseda vlády, zpřísňuje sankce na charitativní lodě, které se snaží přivést migranty zachráněné ve Středomoří do Itálie.

Vyhláška již byla schválena dolní komorou, a tak se nyní stává zákonem jen pár dní předtím, než parlament ve středu uzavře letní prázdniny.

Někteří pětičlenní politici vyjádřili výhrady k dekretu a někteří jeho senátoři to v pondělním hlasování nepodporili.

Jejich vychýlení bylo kompenzováno skutečností, že se středopravá opoziční strana Forza Italia neúčastnila hlasování, přičemž souhlasila s cíli vyhlášky.

Italské vlády často používají hlasy důvěry jako způsob urychlení legislativy prostřednictvím parlamentu, zkrácení debaty a zamezení pozměňovacích návrhů opozice.

Vyhláška zvyšuje maximální pokuty pro lodě, které vstupují do italských vod bez povolení, na 1 milion EUR (1,12 milionu USD) z předchozích 50 000. Rovněž stanoví zatčení kapitánů, kteří ignorují rozkazy, aby zůstali nevstupovali do vod Itálie, a vyzývá námořní úřady, aby automaticky zabavily lodě.

(Reuters, foto: Reuters, ceskoaktualne.cz)

Přejít nahoru