Lodě Open Arms hrozí pokuta 1 milion dolarů ze strany španělská

Vyhlídka na možný trest nastane po zdlouhavém odstupu mezi španělskou nevládní organizací Proactiva Open Arms a italským krajně pravicovým ministrem vnitra Mattea Salvinim.

Loď Open Arms byla při italském ostrově Lampedusa několik dní, když ji Salvini odmítl pustit.

Ale jak napětí na palubě stoupalo a Španělsko vyslalo vojenskou loď, aby pomohlo při příchodu uvízlých lidí do španělského přístavu, italský státní zástupce nakonec nařídil, aby byli přivedeni na břeh.

„Open Arms nemá povolení k záchraně,“ řekl španělský rozhlasový místopředseda vlády Carmen Calvo.

“To je stát ovládaný zákonem, každý ví, co může dělat, co nemůže.”

Open Arms byla v dubnu oprávněna opustit Barcelonu, kde byla imobilizována po dobu tří měsíců, a mohla přepravit svoji humanitární pomoc do Řecka.

Údajně bylo zakázáno směřovat do moří u Libye, kde se lidé pokoušejí projít nebezpečnou cestu do Evropy na spletitých člunech, ale stejně šli.

Dokument generálního ředitelství španělského obchodního námořnictva zaslaný zpravodajské agentuře AFP charitativní organizací Proactiva Open Arms uvedl, že za porušení tohoto zákazu hrozí pokuta až do výše 901 000 EUR.

Loď se vrátila s více než 140 migranty na palubě a chtěla přistát v Lampedusa, nejbezpečnějším přístavu. Malta je v podobné vzdálenosti jako oblast, ve které byli uprchlíci a migranti zachráněni.

Ale Salvini, který zakázal všem záchranným člunům nevládních organizací vstup do italských přístavů, zabránil lodi přistát na italské zemi.

(Al Jazeera, ČA, foto: AP)

Přejít nahoru