Matteo Salvini: Blokujeme vstup dvěma lodím nevládních organizací. Nevzdáme se.

Loď Ocean Viking, kterou provozují francouzské nevládní skupiny Doktoři bez hranic a SOS Mediterranee, vyzvedl od pátku od pobřeží Libye přibližně 356 migrantů, zatímco španělská loď Open Arms zachránila asi 160 lidí.

Obě plavidla se nacházejí ve Středozemním moři, v těsné vzdálenosti od italského ostrova Lampedusa a hledají bezpečný přístav, kde mohou vystoupit převážně afričtí migranti.

Salvini, vůdce krajně pravicové ligy, kterého popularita v Itálii nadále stoupá od nástupu do funkce v loňském roce a zahájil tvrdý proti přistěhovalecký zásah, řekl v úterý, že lodě nejsou problémem Říma.

„Dnes ráno pracuji na ministerstvu, abych zabránil vylodění více než 500 migrantů ze dvou lodí nevládních organizací, jedné francouzské a jedné španělské,“ napsal Salvini na Facebooku.

“Dáme Vám vědět, jak to nakonec dopadne. Nevzdáme se.”

Navzdory jeho úspěchu v průzkumech veřejného mínění chce Salvini na podzim vyvolat předčasné volby tím, že svrhne italskou vládu a je přesvědčen, že se z jakéhokoli nového hlasování objeví jako předseda vlády. Jeho střet se zahraničními charitativními organizacemi tak posílí jeho anti-migrační pověření.

POPLACH OSN

Salvini řekl, že Libye nabídla zpět migranty na palubu Ocean Viking a řekl, že by měli jít do Španělska.

Lékaři bez hranic vyloučili, že migranty jsou nebezpečný protože v Líbye jsou sužovaný násilím a uvedli, že migranti jsou tam běžně mučeni a zneužíváni. Open Arms žádá, aby Evropská unie koordinovala rozdělování migrantů po celém bloku.

Agentura OSN pro uprchlíky vyzvala evropské vlády, aby zasáhly, a varovaly, že se blíží bouře.

„Opustit lidi, kteří uprchli v Libyi za války a násilí na volném moři, by v tomto počasí způsobilo utrpení ,“ řekl Vincent Cochetel, zvláštní vyslanec UNHCR pro střední Středomoří.

“Musí jim být okamžitě dovoleno ukotvit a dostávat tolik potřebnou humanitární pomoc.”

Španělsko uvedlo, že by Itálie měla jednat s okamžitou péčí.

“Mezinárodní právo uvádí, že k záchraně dochází v nejbezpečnějším přístavu. Právě teď to je Itálie. Pokud bychom to byli my, udělali bychom to,” řekl španělský úřadující ministr pro rozvoj Jose Luis Abalos

Telecinco televize v úterý.

Řekl však také, že Evropa musí vytvořit „širší“ politiku, která by řešila příchod migrantů z Afriky.

Itálie přijala od roku 2014 více než 600 000 lodních migrantů, ale v posledních dvou letech prudce poklesl počet nově příchozích, přičemž v posledním roce se tento pokles zrychlil.

Poslední údaje uvádějí, že v roce 2019 se do Itálie doposud dostalo 4 265 migrantů, což je o 78 procent méně ve stejném období v roce 2018 a o 96 procent na úrovni roku 2017.

(Reuters, ČA, foto: AP)

Přejít nahoru