Matteo Salvini chce předčasné volby. A co pak?

Přešel týden a koaliční vláda je stále ve funkci, aniž by se objevil jasný obraz toho, co se bude dít příště nebo dokonce kdy. Zde jsou některé scénáře a možné kroky.

PROČ NENÍ VLÁDA STABILNÁ?

Krajně pravicová liga získala v národních volbách v roce 2018 pouze 17 procent hlasů a nemá dostatek zákonodárců, aby stanovila časový plán pro její nedůvěru.

Hraje se o čas a jde o to či bude tlačit Salvini, na vládnoucí 5-hvězdičkové hnutí, opozično středo-levou Demokraticků stranu (PD) a levicovů stranu LEU, aby hlasovaly společně v úterý, aby prosadila debatu o vládě příští týden.

CO SE STANE DÁL?

Premiér Giuseppe Conte se má 20. srpna obrátit na Senát ohledně nepokojů. Na konci svého projevu mohl udělat to, co udělali jiní předsedové vlád v podobných situacích, a jít přímo k prezidentovi Sergio Mattarellovi a rezignovat, což otevírá formální krizi.

Conte byl však v úterý zastaven neočekávaným příslibem Salviniho, že půjde reformou snižující počet zákonodárců.

Toto parlamentní hlasování je naplánováno na 22. srpna a téměř určitě nebude možné, pokud vláda předem padne.

AUG. 22 BUDE KLÍČOVÝM DNEM?

Ne nutně. Snížení počtu zákonodárců je zásadní ústavní reformou, kterou lze napadnout referendem.

Prostřednictvím anonymních citací v tisku Mattarellova kancelář dala najevo, že prezident nebude sankcionovat předčasné volby, jak požaduje Salvini, dokud nebude reforma plně začleněna do ústavy – procesu, který může trvat mnoho měsíců.

To by mohlo vést k tomu, aby Salvini přehodnotil svou nabídku hlasovat o generální opravě.

JAKÉ JSOU MOŽNOSTI?

V jistém stádiu příští týden je vysoce pravděpodobné, že se Salvini svrhne vládu. V tomto okamžiku se pozornost obrátí na prezidenta Mattarellu, který musí rozhodnout o dalších krocích.

Bude vést konzultace se všemi politickými vůdci. Pokud se rozhodne, že neexistuje způsob, jak vytvořit stabilní novou vládu, vyzve k volbám, které by se pravděpodobně konaly na konci října, asi 3 a půl roku před plánovaným termínem.

Před hlasováním by mohl jmenovat správu technokratů, která bude řídit každodenní podnikání.

Měli byste vytvořit novou vládu?

Teoreticky ano. Pětihvězdičkové, PD a LEU v úterý ukázaly, že společně mají čísla pro kontrolu parlamentu.

S průzkumy veřejného mínění předpovídají, že Salvini a jeho spojenci triumfují v předčasných volbách, a jeho nepřátelé mají motivaci udržet zákonodárce naživu.

Až polovina pětihvězdičkových zákonodárců vypadá připravena ztratit svá křesla v předčasném hlasování, čímž je zpřístupní jiným alternativám.

CO NA TO ODBORNÍCI?

Italské noviny Corriere Della Sera ve středu prohlásily, že se jedná o „nejšílenější krizi na světě“ a političtí komentátoři jsou hluboce rozděleni ohledně pravděpodobného výsledku.

Levičák Repubblica ve středu řekl, že úterní manévry nyní předčasné volby znemožňují.

Průzkum politických analytiků a novinářů, který provedla volební agentura Youtrend, ukázal, že byli rozděleni mezi 50/50 mezi těmi, kteří očekávali říjnové hlasování, a těmi, kteří předpovídají novou vládu.

(Reuters, ČA, foto: archiv)

Přejít nahoru