Merkelová opět obhajovala své rozhodnutí otevřít hranice migrantům

Německá kancléřka Angela Merkelová v úterý opět obhajovala své rozhodnutí ze září 2015, kdy otevřela německé hranice pro uprchlíky a migranty, kteří uvízli v Maďarsku. Informovala o tom agentura DPA.

Merkelová ve svém prvním vystoupení po skončení dovolené přiznala, že uvedené rozhodnutí způsobilo její vládě komplikace. Stále si však myslí, že šlo o správný krok.

“Přesto bych stále trvala na tom, že to, že jsme pomohli v situaci humanitární nouze, bylo správné,” prohlásila kancléřka na občanském fóru deníku Ostsee-Zeitung ve městě Stralsund ve spolkové zemi Meklenbursko-Přední Pomořansko.

Německo se podle jejích slov nemůže starat jen o vlastní blahobyt, ale také o to, co prospívá mezinárodnímu společenství. “Nemůžeme myslet jen na sebe,” zdůraznila. Kancléřka označila zachraňování migrantů ve Středozemním moři za “přikázání lidskosti”, kritizovala ale pašeráků a převaděčů, kteří migrantům pomáhají dostat se do Evropy.

Merkelová reagovala i na výčitky místního politika krajně pravicové Alternativy pro Německo (AFD). Ten prohlásil, že kancléřka svou migrační politikou rozdělila krajinu a jménem tolerance ji dovedla k diktatuře.

Kancléřka mu odpověděla, že skutečnost, že svou otázku jí mohl položit bez obav o vlastní bezpečnost, mluví sama za sebe. Kromě toho si Merkelová podle vlastních slov nemyslí, že by poslanci AFD sedící v parlamentu měli zábrany říct jí svůj názor.

(zdroj: infovojna.sk, foto: AP)

Přejít nahoru