Německo je připraveno být lídrem v přijímání migrantů

“Pro závazný mechanismus přerozdělování (uprchlíky) potřebujeme spojenectví těch, co jsou připraveni pomoci,” řekl Maas. “Nyní musíme pokročit s těmi členskými státy, které jsou připraveny uprchlíky přijímat – a všichni ostatní se mohou přidat,” dodal. Německo je podle jeho slov ochotné k tomu přispívat výrazným dílem a také se chce zavázat k přijímání neměnného počtu zachráněných migrantů.

“Dohoda o zachraňování (migrantů) v Středozemním moři již více nemůže ztroskotat na sporech o jejich přerozdělování. S touto blokádou musí skončit,” řekl Maas. Začínat při každé lodi nedůstojné dohadování se o lidských životech podle něj nemůže být řešením.

Maas očekává, že příští týden se partneři v EU v otázce rozhodování o dalším osudu migrantů, jejichž zachránili lodě humanitárních organizací, posunou o rozhodující krok vpřed. Ve čtvrtek se totiž v Helsinkách na toto téma uskuteční setkání ministrů vnitra a spravedlnosti členských států EU.

Bývalý rakouský kancléř a šéf lidovců (ÖVP) Sebastian Kurz však iniciativu šéfa německé diplomacie odmítá. Přerozdělování migrantů v Evropě selhalo a “opět se diskutuje o myšlenkách z roku 2015, které se ukázaly být neproveditelné”, řekl v sobotu Kurz.

Tento problém je podle kurzu řešit tak, že se pašerákům sebere předmět jejich činnosti, migranti se budou vracet do domovských nebo tranzitních zemí a spustí se iniciativy pro stabilitu a hospodářský rozvoj Afriky.

“Nesmíme vysílat falešné signály a musíme za každou cenu zabránit tomu, aby další lidé riskovali své životy nebezpečnou cestou přes Středozemní moře,” uvedl Kurz.

Podle údajů Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) od začátku tohoto roku přišlo ve Středozemním moři o život nejméně 682 migrantů, z toho 426 na cestě z Libye do Evropy. Minulý týden při tuniském pobřeží potopila loď s 80 lidmi. Tato nehoda si dosud vyžádala 72 obětí.

(zdroj: netky.sk, foto: Pixabay)

Přejít nahoru