Merkelová

Německo: občanství pro polygamní migranty?

V květnu 2013 vysílala RTL, jedna z předních mediálních společností v Německu, dokumentární film o tom, jak muslimové v Německu pomocí polygamie zneužívají systém sociálních dávek. Muslimové žijící v Německu si do Německa přivedou dvě, tři nebo čtyři muslimky ze zahraničí a uzavřou s nimi islámský sňatek před imámem. Následně tyto ženy v Německu požádají o sociální dávky, včetně dávky na bydlení pro ně a jejich děti a tvrdí, že “s dětmi žijí samostatně bez muže.”

“Získání německého občanství není jen formalita. Mělo by s ním být spojeno uznání systému hodnot. Polygamie je forma manželství, která nerespektuje práva žen a je neslučitelná s tímto systémem hodnot. Je nezbytné provést potřebné legislativní kroky.” – uvedla generální tajemnice Svobodné demokratické strany Linda Teuteberg.

“Jsou-li lidé, kteří sem přijíždějí, sezdaní s několika ženami podle cizích zákonů, musíme tato manželství uznat. To je nepřijatelný rozpor. Nemůžeme přijmout polygamii, protože ji dovoluje jiný právní systém. Nechceme mít v Německu harémy.” – prohlásil bavorský ministr spravedlnosti Winfried Bausback.

Německá vláda stáhla z legislativního procesu návrhy právních předpisů, které by znemožnily imigrantům žijícím v polygamních manželstvích získat německé občanství. Navrhované opatření bylo zařazeno do návrhu změn zákona o občanství, ale bylo z konečného textu v tichosti odstraněno, zřejmě v zájmu politické korektnosti a multikulturalismu.

Ačkoliv německé zákony mnohoženství německým státním příslušníkům jasně zakazují, někteří právníci namítají, že není jasné, zda zákon platí i pro cizince žijící v Německu. Ministři vnitra 16 německých spolkových zemí jednomyslně vyzvali německou vládu, aby tuto otázku vyjasnila tím, že do zákona zakotví všeobecný zákaz udělování německého občanství pro polygamní migranty.

Kritici říkají, že současná podoba zákona, by nejen otevřela právní skulinu pro polygamní migranty, a umožnila jim získat německé občanství, ale v podstatě by také legalizovala polygamii pro muslimské imigranty. Změny by tedy zakotvily do německého práva dva paralelní právní systémy, jeden založený na německém občanském právu a druhý založený na islámském právu šaría.

Německá vláda již dlouho diskutuje o navrhovaných změnách zákona o občanství (Staatsangehörigkeitsgesetz, StAG), které by umožnily odebrat německé občanství německým občanům, kteří se připojí k džihádistickým skupinám v zahraničí a jsou zároveň i občany jiného státu. Navrhované změny by neměly platit retroaktivně a neměly by se například týkat německých džihádistů, kteří se připojili k Islámskému státu.

Původní návrh zahrnoval ustanovení, které by znemožnilo imigrantům žijícím polygamně a imigrantům, kteří nejsou právně identifikovatelní, získat německé občanství. Ustanovení bylo z návrhu změny zákona odstraněno po zasedání vlády na začátku dubna. Odstranění textu, o němž jako první informovaly noviny Welt am Sonntag 5. května 2019, bylo přijato s rozhořčením.

Mluvčí parlamentní frakce CDU Mathias Middelberg z odstranění tohoto ustanovení obvinil ministryni spravedlnosti Katarinu Barleyovou z SPD. “Je to naprosto nepochopitelné a nepřijatelné,” řekl Middelberg. “Je zjevné, že udělování německého občanství osobám žijícím polygamně by mělo být zákonem vyloučeno.”

Generální tajemnice liberální Svobodné demokratické strany (FDP) Linda Teuteberg označila neústupnost Barleyové za “nesmysl”:

“Získání německého občanství není jen formalita. Mělo by s ním být spojeno uznání systému hodnot. Polygamie je forma manželství, která nerespektuje práva žen a je neslučitelná s tímto systémem hodnot. Je nezbytné provést potřebné legislativní kroky.”
Místopředsedkyně anti-imigrační strany Alternativa pro Německo (AfD) Beatrix von Storch dodala:

“Povolení muslimské polygamie v Německu je zradou našich západních hodnot a fackou do tváře rovnoprávnosti.”
Barleyová, která byla lídryní kandidátky SPD ve volbách do Evropského parlamentu, které se konaly v květnu tohoto roku, obhajovala liberálnější politiku EU v oblasti imigrace a povinnou distribuci migrantů v rámci celého bloku EU. Její odmítnutí schválit navrhovaný zákaz udělovat německé občanství polygamním imigrantům se jeví jako snaha zavděčit se muslimským voličům a EU establishmentu v Bruselu.

Ačkoli je polygamie německým občanským zákoníkem zakázána a je podle německého trestního zákoníku trestná, německé úřady ji dlouho tolerovaly – a dokonce ji v praxi podporovaly.

Například v září 2012 deník Die Welt uvedl, že v berlínské čtvrti Neukölln je nejméně 30 % mužů narozených v arabských zemích ženatých se dvěma ženami: s jednou podle občanského práva a s druhou podle práva šaría. Die Welt nabídl pět důvodů proč se polygamie v Německu rozšířila, přestože je nezákonná:

“Za prvé, právo šaría povoluje mužům, aby se oženili až se čtyřmi ženami. Za druhé, v anonymitě moderní společnosti a rozmanitosti partnerských vztahů lze soužití s několika ženami nebo rodinami snadno utajit.”

“Za třetí, ekonomicky se člověk nemusí o druhou manželku starat, protože o obživu druhé manželky a jejích dětí se postará stát prostřednictvím sociálních dávek. Za čtvrté, imámy nezajímají okolnosti manželství a nezajímá je, jestli se jedná o první, druhou nebo třetí manželku.”

“A za páté, náboženské sňatky nejsou kontrolovány. Jsou registrovány pouze v mešitě, kde jsou uzavřeny. Žádný centrální registr islámských sňatků neexistuje. To znamená, že muži se mohou přesouvat z mešity do mešity, aniž by někdo sledoval, kolikrát se oženili.”
V květnu 2013 vysílala RTL, jedna z předních mediálních společností v Německu, dokumentární film o tom, jak muslimové v Německu pomocí polygamie zneužívají systém sociálních dávek. Muslimové žijící v Německu si do Německa přivedou dvě, tři nebo čtyři muslimky ze zahraničí a uzavřou s nimi islámský sňatek před imámem. Následně tyto ženy v Německu požádají o sociální dávky, včetně dávky na bydlení pro ně a jejich děti a tvrdí, že “s dětmi žijí samostatně bez muže.”

Ačkoli je zneužívání sociálních dávek muslimskými imigranty “veřejným tajemstvím”, které stojí německé daňové poplatníky každoročně miliony eur, televizní stanice RTL uvedla, že vládní agentury se v těchto případech kvůli politické korektnosti zdráhají jednat.

“Ano, většina mužů má několik manželek,” řekl RTL dotazovaný. “U nás muslimů je to naprosto normální. V současné době je to naprosto normální, protože prorok měl několik manželek. Takže je to normální. Ano, můžeme to praktikovat i v Německu. Je to také v koránu, že muslim může mít několik manželek, a proto to mnozí tak dělají.”

V červenci 2013 se německý prezident Joachim Gauck stal čestným kmotremIsmaila, tříměsíčního syna 24letého kosovského Albánce Sabedina Tatariho žijícího – na účet německých daňových poplatníků – se svými rodiči, dvěma manželkami a osmi dětmi v Gelsenkirchenu. Gauck byl kritizován za účinnou legitimizaci polygamie v Německu.

V červnu 2016 pak ministr spravedlnosti Heiko Maas v rozhovoru pro deník Bildprohlásil, že Německo by polygamní manželství nemělo uznávat, ale neuvedl žádné konkrétní opatření k omezení této praxe. Řekl:

“Nikdo, kdo sem přijde, nemá právo klást své kulturní hodnoty nebo náboženské přesvědčení nad naše zákony. Každý musí dodržovat zákon, bez ohledu na to, zda zde vyrostl, nebo právě přijel.”
V srpnu 2016 noviny Rhein Zeitung informovaly o 49letém syrském migrantovi Ghaziovi A., který žil – na účet německých daňových poplatníků – se svými čtyřmi manželkami a 23 dětmi ve spolkové zemi Porýní-Falcku.

V únoru 2018 vysílala televize Spiegel TV dokument o 32letém Syřanovi Ahmadovi A., který žil – na účet německých daňových poplatníků – ve spolkové zemi Šlesvicko-Holštýnsko v “mini harému” se svými dvěma ženami a šesti dětmi. Navzdory tomu, že byla v Německu polygamie zakázána, dovolily německé úřady Ahmadovi přivést do Německa jeho druhou manželku, matku čtyř jeho dětí. Kritici jejího přemístění upozorňovali na to, že německé úřady tak vytvořily precedens pro jiné uprchlíky, kteří budou mít stejné požadavky.

Podle televize Spiegel TV má Ahmadova rodina k dispozici od státu dvoupodlažní dům a žije pouze ze sociálních dávek a různých forem finanční pomoci, včetně dodatečných příspěvků pro děti a bezplatných zdravotnických služeb. Ahmad, který obdržel německé pracovní povolení, se rozhodl zůstat doma se svou rodinou, než najde práci. “Máme zde podporu,” řekl Ahmad o svém novém životě v Německu. “Dávají nám sociální výhody, dali nám k dispozici tento dům. Děkuji vám, velmi, velmi, mámo Merkelová.”

V březnu 2018 německé noviny uvedly, že irácká rodina – muž, jeho dvě manželky a jejich 13 dětí – žila v Bavorsku na náklady daňových poplatníků déle než dva roky. Poté, co veřejnost vyjádřila své rozhořčení, bavorští úředníci rozhodli, že výplata sociálních dávek může pokračovat, protože polygamní vztah, ačkoliv byl nezákonný, byl považován za “tíživou životní situaci”.

V červenci 2018 představil bavorský ministr spravedlnosti Winfried Bausback návrh zákona, který by zneplatnil polygamní manželství uzavřená v zahraničí:

“Jsou-li lidé, kteří sem přijíždějí, sezdaní s několika ženami podle cizích zákonů, musíme tato manželství uznat. To je nepřijatelný rozpor. Nemůžeme přijmout polygamii, protože ji dovoluje jiný právní systém. Nechceme mít v Německu harémy.”
Bavorský návrh zákona počítá s tím, že soudy budou moci zrušit polygamní manželství, která byla uzavřena v zahraničí. Návrh dále deklaruje, že cizí státní příslušníci nemohou v Německu uzavírat polygamní sňatky. V případě, že by matrikáři věděli o tom, že muž je již ženatý, tak by nemohli manželství zaregistrovat.

Šéfredaktor deníku Bild Patrick Markowski vyjádřil svoji frustraci nad neochotou německých politiků zakročit proti polygamii v zemi takto:

“V některých arabských státech a v muslimské západní Africe je polygamie stále živou realitou. V rolnických společnostech by muž jako živitel rodiny měl zajistit několik žen. V průběhu staletí se však mnohoženství stalo symbolem ponižování žen a je jednoduše neslučitelné s našimi společenskými zásadami.”

“Němcům, kteří uzavřou druhé manželství, hrozí až tři roky vězení. Je velmi špatné, že tolerujeme polygamii, ať už manželství uzavřeli imámové v Německu nebo existovaly již před příchodem do Německa.”

“Je to o to nepochopitelnější, že ministerstvo spravedlnosti vedené SPD ze zákona umožňuje udělení státního občanství cizincům žijícím v polygamních manželstvích.”

“Jaký státní úředník nebo politik udělá něco takového? Kdo může vážně schválit udělení občanství mužům, kteří mají více žen? Člověk si nedokáže představit větší selhání politiků!”
V komentáři pro respektovaný blog Tichys Einblick komentátor Giovanni Deriu poznamenal:

“S touto nedbalou manipulací s legislativou přemýšlím o tom, jestli to bylo opravdu přehnané, když italský ministr vnitra Matteo Salvini během své nedávné návštěvy v Maďarsku pronesl toto varování: ‘Pokud neporazíme levici a socialisty, pokud budou mít stále většinu v Evropském parlamentu a nepodaří se nám migranty poslat domů, tak hrozí, že se z Evropy stane chalífát.'”

Tváří v tvář veřejnému odporu se ministr vnitra Horst Seehofer, možná v rozpacích, že se mu nepodařilo zvítězit nad odcházející ministryní spravedlnosti Barleyovou, zavázal, že na podzim tohoto roku předloží nový právní předpis, který zakáže udělování občanství polygamním migrantům.

Soeren Kern je spolupracovník Gatestone Institute se sídlem v New Yorku.
Poznámka překladatele: Spolkový sněm schválil 25. června 2019 novelu zákona o občanství, podle které nebudou moci migranti žijící v polygamních svazcích získat německé občanství.

(zdroj: cs.gatestoeinstitute.org, foto: Pixabay)

Přejít nahoru