Pro zachráněného migranta byl pobyt v Libyi nejhorším utrpením na cestě do Evropy

28letá žena, která dala pouze své křestní jméno Bintu, byla v pátek zachráněna spolu se svými dvěma dětmi ve věku jednoho a tří let a nyní se zotavuje na palubě charitativní lodi Ocean Viking.

„U Libyjců to byla bolest. Jen bitka, bitka,“ řekla pro agenturu AFP na palubě lodi provozované francouzskými charitativními organizacemi SOS Mediterranean a Doctors without Borders (MSF).

Odpočívala a umývala se, držela své dítě v náručí. “Je to už dlouho, co jsem tak dobře spala, beze strachu, bez střelby.”

Libye byla zmatena v chaosu od povstání podporovaného NATO, které svrhlo a zabilo diktátora Moamera Kadhafiho v roce 2011, přičemž na západě a východě země bohaté na ropu působily soupeřsky.

Od dubna, kdy vojenský bojovník Khalifa Haftar zahájil útok na Tripolis, sídlo libyjské vlády uznané OSN, bylo zabito více než 1 000 lidí.

Násilný manžel

Šestiletá matka opustila Pobřeží slonoviny v březnu, aby uprchla od násilného manžela – byl svalnatý na pažích – byla nucena si ho vzít, když jí bylo 16.

Chtěla pracovat v Libyi, kde mnoho západoafrických žen najde zaměstnání jako domácí služebnice pro bohaté rodiny.

Bintu opustila své čtyři starší děti na Pobřeží slonoviny a zamířila na sever s jednoletým Usmanem a tříletým Mohamedem.

Šestitýdenní trek, který je vedl pouští Mali, Niger a Alžírsko, pěšky, autobusem a ukrýváním v kamionu do Tripolisu, byl dost těžký.

Stejně tak byla středomořská plavba s 84 dalšími západoafrickými muži, ženami a dětmi, která trvala tři dny a byly nasáčkovány v gumovém člunu.

“Museli jsme projít těly.”

Bintu uvedla, že jediné jídlo, které zadržení dostali, bylo poskytnuto MSF a Červeným křížem.

„Policejní náčelník nás požádal, abychom všechno vyčistili, aby běloši nevěděli, že trpíme,“ řekla Bintu a dodala, že se bojí odvetných opatření.

“Strážce mi zašeptal, že budu moci vyprávět svůj příběh. Ale (delegace EU) byla doprovázena ředitelem … takže jsem se usmála, vyfotili nás a pak odešli.”

Evropa stále více počítá s rotrženou Libyí, aby zabránila migrantům opustit své pobřeží.

3. července bylo během náletu na zadržovací středisko Tajoura obviněné z Haftarových sil zabito více než 50 uprchlíků a migrantů.

Bintu popsala hrůzu: „Hlavná budova byla zasažena. Musíme prchnout přes těla, abychom uprchli, a stráže na nás stříleli.“

(AFP, foto: Reuters, ČA)

Přejít nahoru