Řecko žádá o sdílení břemene po „nejhorších dnech“. Šílené, kolik migrantů přišlo 9. srpna!

“Od 7. července neexistuje jediný den bez příjezdů,” řekl pro řecký deník Kathimerini náměstek ministra pro ochranu občanů Giorgios Koumoutsakos. Varoval, že celkový počet migrantů a uprchlíků na pěti řeckých ostrovech v blízkosti Turecka – Lesbos, Samos, Chios, Kos a Leros – „překročil 20 000“. Koumoutsakos, který má na starosti migrační politiku v nové konzervativní vládě, přidal číslo „představuje nárůst o 17 procent za několik týdnů“.

Lesbos, hlavní místo příjezdu během migrační krize v roce 2015, zaznamenal nárůst o 44 procent ve srovnání se stejným obdobím loňského roku, pokračoval.

Řekl: „9. srpna byl jeden z nejhorších dnů v letním období pro Lesbos, když dorazilo šest lodí s 250 lidmi.“

Pan Koumoutsakos také varoval, že pašeráci mezi ostrovem Samothraki a severním pevninským městem Alexandroupolis, ležícím poblíž hranice s Tureckem, vytvořili nový „koridor“ migrantů.

V případě Řecka, „přední země, která také slouží jako součást vnější hranice bloku“, je problém migračních a uprchlických hnutí „velmi obtížnou rovnicí“, dodal.

Zdůraznil, že země, v níž je dluh veden, vyčerpala své kapacity v této záležitosti a těší se na účinnou spolupráci s Evropskou komisí a členskými státy.

Pan Koutmoutsakos však poděkoval nadcházejícímu předsedkini komise, německé Ursule von der Leyen, za to, že problém migrace zařadila „velmi vysoko do svého seznamu priorit“.

Vyzval rovněž k reformě evropského azylového systému a trval na tom, že jakýkoli nový mechanismus by měl být založen na „skutečné a konkrétní solidaritě“.

“Řecko se těší na přechodné evropské mechanismy na jedné straně pro spravedlivější sdílení zátěže a na druhé straně pro účinnější politiku navracení vůči třetím zemím,” řekl Koumoutsakos.

(Express.co.uk, foto: Getty Images)

Přejít nahoru