V Evropě požádalo o azyl 160 tisíc lidí, Slovensko ho udělilo dvěma

Uviedla to v piatok (jún) v Luxemburgu ministerka vnútra Denisa Saková, ktorá sa tam zúčastňuje na rokovaní Rady EÚ v zložení ministrov spravodlivosti a vnútra.

Na Slovensku v tomto roku podali žiadatelia 93 žiadostí o udelenie azylu. Z uvedeného počtu boli poskytnuté dva azyly. Podľa Sakovej je na Slovensku situácia stabilizovaná. Jedným z najdôležitejších nástrojov boja proti nelegálnej migrácii by mali byť fungujúce návraty, dodala ministerka.

“Reálne fungujúce návraty považujem za jeden z najefektívnejších faktorov odradzujúcich migrantov od nelegálnej cesty do Európy,” povedala Saková. Základom pre úspešnosť návratov je podľa nej spolupráca tretích krajín. “Tu sú nedostatky asi najviditeľnejšie. Máme už k dispozícii nástroje, páky, ktorými môžeme tretie krajiny motivovať, aby sa ich spolupráca zlepšila,”doplnila s tým, že Únia musí tieto nástroje používať.

Európska únia sa aktuálne usiluje o zefektívnenie procesu návratu neúspešných žiadateľov o azyl späť do ich krajín. Novinkou môže byť napríklad zavedenie sankcií v prípade, pokiaľ tretie krajiny pri návratoch nebudú spolupracovať. Sankcie sa môžu týkať vízovej politiky.

(zdroj: netky.sk, foto: Pixabay)

Přejít nahoru