V Turecku bylo zadrženo přes 180 nelegálních migrantů

ANKARA: Turecké bezpečnostní síly na celonárodní úrovni v sobotu zadrželi nejméně 182 nelegálních migrantů, kteří se pokoušeli přejít do Evropy.

Podle prohlášení pobřežní stráže a četnictva byli zadrženy migranti v oblasti pobřeží Egejského moře a na různých dalších místech.

V egejském regionu bylo zadrženo více než 100 nelegálních migrantů, kteří se pokoušeli o přechod do Evropy přes Řecko, většina z nich z Afghánistánu nebo Íránu.

Sedmdesát ich bylo v egejské provincii Izmir. Jednotky turecké pobřežní stráže zachránili skupinu 15 Afghánců, než jejich potápějící se gumová loď klesla na dno.

V oddělené operaci bezpečnostní síly zachránili asi 41 nelegálních migrantů v egejské provincii Aydin, kteří se pokusili nelegálně přejít do Evropy.

V provincii Východní Kars, hraničící s Arménií, zachytili bezpečnostní strážci po nelegálním vstupu do Turecka 34 nelegálních migrantů a předali je nejbližšímu deportačnímu centru.

Po operacích bezpečnostních orgánů byli všichni nelegální migranti převezeni do nejbližšího zdravotnického zařízení a následovalo jejich doporučení provinčním migračním úřadům.

Mezi mnoha národnostmi 182 nelegálních migrantů byli migranti ze Sýrie, Líbyje, Afghánci, Iráčané, Íránci, Palestinci, Pákistánci a státní příslušníci různých afrických zemí.

Turecko bylo hlavní cestou pro nelegální migranty, kteří se snaží přejít do Evropy, zejména od roku 2011, kdy začala syrská občanská válka.

V loňském roce bylo podle ministra vnitra zadrženo v Turecku asi 260 000 nelegálních migrantů.

(aa.com, foto: AP, ceskoaktualne.cz)

Přejít nahoru