Záchranná loď Ocean Viking stále čeká na přístup do přístavu

Dvě charitativní organizace, které provozují záchranné mise ve Středozemním moři, uvedly, že Itálie ignorovala žádosti o povolení zakotvení, aby jejich loď mohla přivést na břeh 356 uprchlíků a migrantů, čímž odhalila nejnovější selhání Evropy v řešení africké migrace.

Norské lodi Ocean Viking, která uvízla na moři po dobu 13 dnů a čekala na přístup do přístavu, byla ze strany Malty odepřen vstup a její dvě žádosti italským orgánům zůstaly nezodpovězeny, uvedly charitativní organizace ve středu.

Loď nese většinou Afričany, zachráněných z moře ve čtyřech samostatných misích. Zahrnují více než 100 nezletilých, z toho asi 90 bez doprovodu, uvedli lékaři bez hranic (Medecins Sans Frontieres, MSF).

Tři děti nemají ani pět let.

Asi 100 migrantů a uprchlíků bylo uvězněno po dobu téměř tří týdnů na otevřeném moři, dokud nezasáhl státní zástupce a nařídil, aby přivedli na Italský břeh proti přáním ministra vnitra Matteo Salviniho. Nakonec je vezme pět z italských partnerů EU.

„Je to ostudné,“ řekl Jay Berger, koordinátor projektu pro MSF, mluvící prostřednictvím satelitního telefonu z Ocean Viking v mezinárodních vodách mezi Maltou a jižním italským ostrovem Linosa.

“Ponechání migrantů na záchranných člunech po dobu několika týdnů, až se krize stane naléhavou, se stává novou normou,” řekl. „Nesnažíme se vynutit si cestu do italských nebo maltských vod. Čekáme na řešení, ale trvá to příliš dlouho.“

Loď požádala italský úřad o přístup do přístavu 9. srpna a 12. srpna, uvedly charitativní organizace.

Žádný spánek, voda, jídlo.

Na palubě Ocean Viking dochází zásoby a posádka je začala dávkovat, aby šetřila vodu, řekl Frederic Penard, provozní ředitel SOS Mediterranee.

“Záchranná loď je jako sanitka. Lidé by měli být přepravováni, ale nebydlet na ní,” řekl Berger z MSF a dodal, že neexistuje žádná jistota, že by na palubě mohli vydržet čekajíc na rozhodnutí ohledně zakotvení, což by znamenalo další týden na moři.

V tiskové zprávě vydané v pondělí MSF označil ty, které jsou na palubě Ocean Viking, za „zcela vyčerpané“.

„Strávili mnoho hodin na moři, bez spánku, bez vody a bez jídla,“ řekla charita.

Evropská komise vyzývá k „solidaritě“

V souvislosti se zvýšeným poplachem Evropská komise vyzvala členské státy EU, aby projevily větší „solidaritu“ a souhlasily s tím, že z paluby Ocean Viking přijmou migranty a uprchlíky, uvedla ve středu mluvčí.

“Loď nepřivítal žádný přístav s výjimkou Tripolisu. Považují libyjský přístav za nebezpečný a obávam se, že by ti, kdo jsou na palubě, byli vrženi do zadržovacích středisek a po návratu do země by byli stíhani” řekl Luca Pigozzi, lékař.

Luca Pigozzi, lékař na palubě, uvedl, že zatímco většina migrantů byla ve stabilní fyzické kondici, obával se dopadu psychického poškození způsobeného násilím, které utrpěly při útěku ze své domovské země.

Bude zbytek Evropy sledovat tvrdý postoj Itálie k migraci?
“Situace na palubě je stále napjatější,” řekl.

(Al Jazeera, foto: Reuters, ČA)

Přejít nahoru