Retro rozhovor s Babišem: Babiš v rozhovoru označil Okamuru za extremistu a odmítl, že by byl euroskeptik

Na otázku, zda je obráncem EU, Babiš řekl, že samozřejmě. “Jsem ten nejlepší, kterého můžete mít,” vzkázal Bruselu. Řekl také, že je možná poslední šancí, kterou EU má, aby se v České republice, kde má jen 30 procent lidí k EU pozitivní vztah, zabránilo radikalismu proti EU.

“V České republice máme některé extremistické strany, které by chtěly Czexit. Jsou v parlamentu a získaly 11 procent,” naráží na Okamurovu SPD. “Co potřebujeme, je pochopení naší politické situace, protože příště může pan Okamura dostat 30 procent.”

Babiš se v Bruselu sešel s prezidentem Evropské komise Junckerem, kterému předal stejné poselství. Připomeňme si, že Juncker v květnu zahájí výstavu věnovanou 200 let narození otce komunismu Karla Marxe.

Babiš také kritizoval to, jak jeho a prezidenta Zemana zahraniční média vykreslují. “Kopírujete věty z českých médií, které proti němu (Zemanovi) vedly obrovskou kampaň. Já nejsem populista. Vy vždy píšete, že jsem.”

Vyjádřil se i k migraci a kvótám, které jsou podle něj neefektivní a řekl, že by EU měla posílit své externí hranice a investovat do zemí, odkud migranti nejvíce přicházejí.

Evropu by si představoval jako vesnici z komiksu o Asterixovi a Obelixovi, ve které spolu lidé volně obchodují, ale mají silnou obranu proti nevítaným cizincům.

Na dotaz, kdo jsou v Evropě jeho spojenci, řekl, že Macron a Kurz.

“V roce 2014 Rakušané vítali všechny migranty a Sebastian Kurz vyhrál volby díky protimigrační strategii. Evropa se mění a lidé mění své pozice.”

Řekl také, že Evropa je podle něj dobrý projekt, ale musí se k členským státům chovat citlivěji, nebo se jí odcizí.

(Politico, foto: Pixabay)

Přejít nahoru