Charitativní loď Ocean Viking zachránila 50 migrantů ze Středomoří + VIDEO

Norská vlajka, kterou provozují společně SOS Mediterranee a Doktoři bez hranic, poslala své lodě, aby vyzvedly těhotné ženy blízko porodu, 12 nezletilých a 37 mužů ze zemí subsaharské Afriky.

Nejméně dva lidé onemocněli, když vstoupili na Ocean Viking, zatímco další tři byli nasáknutí palivem a dva trpěli mírnym podchlazením.

Migranti byli zachráněni ve 14 hodin po odeslání naléhavé výzvy k pomoci Ocean Viking, libyjským, italským a maltským orgánům a uprchlické agentuře Spojených národů.

Ráno při záchraně se charitativní loď pokusila bez úspěchu kontaktovat libyjské úřady. Novinář AP na palubě charitativní lodi byl svědkem tří telefonátů do libyjského Společného záchranného a koordinačního centra.

Jak vyžaduje námořní právo, loď požádala libyjské orgány odpovědné za koordinaci záchrany v této části Středozemního moře, aby zajistily bezpečné místo pro vystěhování migrantů, o to také požádaly italské a maltské úředníky. Od těchto zemí neobdrželi žádnou okamžitou odpověď, informovala agentura AP.

(Euronews, foto: Youtube, ČA)

Přejít nahoru