Krize migrantů? Více než 600 migrantů se vilodilo na řeckém ostrově v jeden den!

Během časového období pouhé jedné hodiny vyložilo třináct malých lodí s 547 migranty na palubě své cestující na řeckých březích. Poslední tři lodě, které nesly zbytek migrantů přišel jen krátce později.

Předpokládá se, že lodě pocházely z Turecka naloženého nelegálními migranty hlavně z Afghánistánu a Sýrie.

Podle místního řeckého sdělovacího prostředku Keep Talking Greece byli dokonce i pracovníci nevládních organizací na pevnině, kteří pomáhali migrantům vystoupit.

“Překvapilo nás to.” Je velmi neobvyklé mít tolik lodí najednou, je to anomálie, “řekl agentuře Telegraph Boris Cheshirkov, mluvčí uprchlické agentury OSN v Řecku. “Je to nejvyšší číslo za jediný den po dobu tří let. Nemůžeme s jistotou říci, jaký je důvod. Je to důvod k obavám. “

“Stovky přicházejí do Řecka každý týden z Turecka, navzdory dohodě uzavřené mezi Tureckem a Evropskou unií, která viděla, že Ankara dostává od bloku miliardy financí za zastavení toku,” uvádí Telegraph.

Čtvrteční hromadný příjezd představuje největší svého druhu od vrcholu krize migrantů v roce 2016.

Jen v prvních dvou srpnových týdnech již ostrov v Egejském moři Lesbos přijal téměř 2 000 migrantů, což představuje obrovský nárůst od roku 2018, kdy ve stejném období přistávalo 479 migrantů.

Čísla OSN ukazují, že z 56 000 „žadatelů o azyl“ a migrantů, kteří letos přišli do Evropy, téměř polovina z nich tak učinila prostřednictvím hrsti řeckých ostrovů.

Řecký ministr zahraničí Nikos Dendias údajně volal tureckého velvyslance, aby „vyjádřil hlubokou nespokojenost Řecka“ při nárůstu nelegálních migrantů pocházejících z Turecka.

Začátkem tohoto měsíce informoval Voice of Europe o prohlášení Tureckého ministra vnitra Süleymana Soylu, který řekl: „Čelíme největší vlně migrace v historii. Pokud otevřeme protipovodňové dveře, žádná evropská vláda nebude schopna přežít déle než šest měsíců. Doporučujeme jim, aby nezkoušeli naši trpělivost. “

V období krize migrantů v roce 2015 se počet nelegálních migrantů, kteří dorazili na řeckou půdu, zvýšil na stovky tisíc. Ačkoli se tato čísla nějakou dobu snižovala, zdá se, že jsou opět na vzestupu.

(Voice, ČA, foto: archiv)

Přejít nahoru