Matteo Salvini byl nahrazen migračním specialistou v nové italské koalici. Co k tomu dodat?

Kariérní státní úředník a specialista na migrační politiku vystřídal krajně pravicového lídra Matteo Salviniho jako italského ministra vnitra v nové levicové proevropské koaliční vládě, jejímž cílem je překonat krizi, kterou vyvolala populistická liga ze strany Salviniho.

Luciana Lamorgeseová, 38-letá veteránka ministerstva vnitra, byla v posledních letech zodpovědná za plánování středisek přijímání uprchlíků a přijímacích středisek pro migranty v severní Itálii a je známá propagací integračních událostí a politik. Byla také první vedoucí ženské bezpečnosti nebo prefektem z Milána.

Její jmenování by mělo znamenat průlom od éry Salviniho, jehož tvrdé přistěhovalecké opatření zahrnovala zavření italských přístavů záchranným plavidlům nevládních organizací a zrušení klíčových ochranných opatření pro žadatele o azyl.

K koalici, kterou sestavil premiér Giuseppe Conte, mezi středo-levou Demokratickou stranou (PD) a hnutím proti vytvoření päťhviezdneho hnutí (M5S), je i ministr hospodářství, Roberto Gualtieri, vlivný člen parlamentu PD v Evropském parlamentu. Lídr M5S, Luigi Di Maio, bude ministrem zahraničí.

Očekává se, že nová vláda bude přísahat ve čtvrtek.

(The Guradian, foto: archiv, ČA)

Přejít nahoru