Německo: Více než 600 útoků na uprchlíky v první polovině roku 2019

Německá policie podle Neue Osnabrücker Zeitung zaregistrovala v první polovině roku 2019 celkem 609 útoků na žadatele o azyl a uprchlíky. Noviny citovaly odpověď německé federální vlády v odpovědi na otázku parlamentní skupiny levé strany.

Zločiny sahaly od ústní urážky a obtěžování po žhářství a nebezpečné ublížení na zdraví.

Podle zprávy došlo k 60 útokům na uprchlické útočiště a 42 útokům na asistenční organizace nebo dobrovolníky. Bylo zraněno 102 lidí, včetně sedmi dětí. Úřady označily všechny jako „politicky motivované pravicové zločiny“.

Nela Osnabrücker Zeitung citovala mluvčí pro vnitřní záležitosti Ully Jelpkeové v Bundestagu a uvedla, že uprchlíci a žadatelé o azyl jsou v Německu každý den vystaveni hrozbám. “Stát má povinnost tyto lidi chránit.”

Pravicové útoky nahoru

Zpráva přichází poté, co německé úřady zaregistrovaly 8 605 pravicových extremistických trestných činů v první polovině roku 2019, podle údajů zveřejněných ministerstvem vnitra.

Zatímco celkový počet pravicových extremistických trestných činů klesl v roce 2018 o 0,3%, podle zprávy počet násilných trestných činů spáchaných známými pravicovými extremisty vzrostl o 3,2% (z 1 054 na 1 088).

(DW, ČA, foto: Pixabay)

Přejít nahoru