Čelí Vatikán peněžní krizi? Budete šokován!

Vyšetřovací novinář Gianluigi Nuzzi tvrdí v rozsudku Universal Judgment, že Vatikán minulý rok ztratil téměř 44 milionů EUR (38 milionů liber), a říká, že pokusy o změnu jsou „blokovány“ a „sabotovány“.

“Reformy vatikánských financí papeže Františka selhávají, jako sádra na krvácení,” řekl Nuzzi pro The Times.

Spisovatel byl klíčovou postavou ve skandálu s únikem Vatikánu v roce 2012, který odhalil údajnou korupci a špionáž, a měl za následek zatčení a uvěznění papežova sluhy.

Co je údajné?

Nejnovější kniha společnosti Nuzzi cituje Vatikánského zasvěcence, protože tvrdí, že finanční deficit je „opakující se a strukturální, dosáhl znepokojivých úrovní a riskujeme výchozí, pokud nebudou přijata žádná naléhavá opatření“.

Jednou z klíčových příčin finančních potíží je pokles darů, který je důsledkem poškození pověsti katolické církve četnými skandály se sexuálním zneužíváním.

Dary klesly z více než 100 milionů EUR v roce 2006 na méně než 60 milionů EUR dnes, tvrdí Nuzziova kniha.

Apsa zaznamenala ztrátu 22,6 mil. EUR v roce 2018, což je její vůbec první rok v červené barvě, což představovalo výraznou ránu pro to, co Nuzzi nazval „finanční plíce Vatikánu“.

“Apokalypsa je blízko a nic se nemění,” řekla Nuzzi. “Ukázala jsem čísla odborníkům, kteří říkali, že pokud bude Vatikán společností, bude v konkurzu.”

Jaká je odpověď Vatikánu?

Kniha prohlašuje, že vnitřní vyšetřování probíhá ve Vatikánu poté, co jeho sekretariát požádal státní banku o podporu investic do kancelářské budovy Sloane Avenue v Londýně.

Vatikán vytvořil pohotovostní pracovní skupinu pro řešení svých obrovských finančních ztrát, říká Nuzzi.

Jeho kniha také tvrdí, že asistent přítele papeže, který byl najat, aby získal peníze pro církev, selhal ve své práci a byl vyšetřován za „údajně zprostředkování úplatků na Sicílii“, říká Times.

V roce 2014 jmenoval papež Francis za svého ministra hospodářství australského kardinála George Pella. Našel 1 miliardu EUR skrytých různými vatikánskými úřady, která se snažila skrýt své bohatství před sebou.

Jeho kampaň proti špatnému hospodaření s penězi však skončila, když byl na začátku tohoto roku souzen za sexuální zneužívání dětí. “Před jeho zatčením byla Pellova práce ve Vatikánu neustále sabotována,” řekl Nuzzi.

(WEEK, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru