Retro: Macron vyhodil velvyslance v Maďarsku, který chválil Orbánovu migrační politiku

Fournier v důvěrné zprávě napsal, že politika Viktora Orbána je modelem, který brání problémům s pohybem nelegálních migrantů.

V diplomatické depeši odsoudil evropskou “hungarofobii” a kritizoval “intelektuální zvyk” kdy “anglo-saská” a francouzská média kvalifikují každou demokraticky zvolenou vládu, která neodpovídá jejich světonázoru, jako populistickou.

Bránil také právo Maďarska hájit své křesťanské dědictví: “Co je více normální, zvláště od národa, který existuje 1018 let, než si zvolit svatého Štěpána jako svého zakládajícího otce?” Také odmítl ty, kdo Maďary nazývají antisemity a připomněl, že současný antisemitismus vychází z evropské muslimské komunity.

Macron v pátek odpověděl novinářům, že velvyslancovy komentáře “v žádném případě neodrážejí francouzské pozice”. “V žádném případě nesdílím sentiment slov, které jste právě zmínili a odhalili. Ani v nejmenším.”

A poté Macron na Orbánovu politiku zavřených hranic zaútočil s tím, že Maďarsko hraje “nespolupracující a nacionalistickou hru nehodnou Evropské unie”. A pak Forniera odvolal.

(Mediapart, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru