Síla země: jsou konopné baterie lepší než lithium? + VIDEO

Výzkumníka Roberta Murray Smithe napadlo obě myšlenky propojit: na svém kanálu YouTube zveřejnil experiment, během kterého prokázal vysoký výkon konopné baterie. Tvrdí, že je až 8krát účinnější než baterie lithium-iontové!

Již dlouho je známo, že biopaliva z konopí jsou vynikající alternativou k tradičním. Nyní se však ukazuje, že rostlina je užitečná i pro výrobu baterií a eliminovala by tak těžbu lithia, která velmi poškozuje životní prostředí.
(poznámka: Toto video bylo vyvěšeno v roce 2016. Kdyby elitám skutečně šlo o ochranu přírody, už by se touhle dobou na Cínovci zelenaly konopné lány.)

V roce 2014 američtí vědci zjistili, že konopná vlákna mohou být také přeměněna na „superrychlé“ superkondenzátory, které jsou „lepší než grafen“. Připomeňme, že grafen je syntetický uhlíkový materiál, který je lehčí než fólie, a přitom neprůstřelný. Jeho výroba je však velmi drahá. Konopný analog je přitom nejen výkonnější, ale také tisíckrát levnější.

Vědci pomocí hydrotermální syntézy přeměnili zbytky konopného lýka na uhlíkové nanoribony.

„Lidé se diví: proč zrovna konopí? Odpovídám jim a proč ne?“ říká doktor David Mitlin z Clarkson University (New York) v rozhovoru pro BBC. „Vytváříme grafenové materiály za tisícinu ceny – a z odpadu!”

Tým Dr. Mitlina recykloval vlákna do superkondenzátorů, což je ideální pro stroje vyžadující náhlé přepětí. Koncem roku 2018 společnost Alternet Electric Motorcycles (Texas) oznámila, že spolupracuje se společností Mitlin na vybavení produktů své dceřiné společnosti ReVolt Electric Motorbikes.

(zdroj: myslenkyocemkoli.blogspot.com, foto: Pixabay)

Přejít nahoru