Jeden mrtvý, deset zraněných při brutálním útoku mečem na finskou vysokou školu

Podle policie, když dorazili na místo činu kolem 12:39 hodin, měl podezřelý, o kterém se říká, že je „finským občanem narozeným v tuzemsku“, nesl „zbraň jako šavle“ a střelnou zbraň. Policie poté použila střelné zbraně k potlačení nebezpečného útočníka.

Mezi zraněnými byl sám podezřelý a policista. BBC hlásí, že zranění při útoku byli ve věku mezi 15 a 50 lety.

Smrtící oběť byla identifikována jako žena a zdá se, že byla útočníkem zamýšlený cíl, hlásí KSML.

Heikki Miettinen, lékařský ředitel ve Fakultní nemocnici Kuopio, kde byly oběti léčeny, pro YLE řekl, že ačkoli oběti utrpěly různé druhy škrtů, které se pohybovaly v závažnosti, žádná z nich nebyla v život ohrožujícím stavu.

Nyní je třeba ještě určit motiv útoku. BBC však prohlašuje, že prvním člověkem, na kterého útočící muž čepel zaútočil, byl učitel na vysoké škole.

V reakci na útok napísal premiér Antti Rinne na Twitter: „Násilí na Savo Vocational College v Kuopio je šokující a naprosto nepřijatelné. Mluvil jsem s generálním ředitelem policie a vláda situaci pečlivě sleduje.”

“Jménem sebe a celé vlády rozšiřuji svou soustrast všem příbuzným,” dodal.

Anna-Maja Henriksson, finská ministryně spravedlnosti, se také vyjádřila k znepokojivému útoku a řekla: „Rozhodně odsuzuji šokující násilné činy, ke kterým došlo v Kuopiu. Upřímnou soustrast příbuzným. Síla všem zraněným, jejich příbuzným a studentům a zaměstnancům odborné školy a všem obyvatelům Kuopio. “

Útok mečem přichází dva roky poté, co migrant z Maroka v Turku zabil dva lidi a osm zranil.

(foto: Pixabay)

Přejít nahoru