Občanská válka nebo světlá budoucnost? Švédsko přitahuje více migrantů protože ji považují za „země výhod“. Bývalý generální ředitel společnosti Scania předpovídá vážné konflikty

Švédsko.se, vládní webová stránka, naléhá na migranty, aby se vydali na sever a podrobně popsali výhody, které mohou získat. Švédsko se může pochlubit nejdelší rodičovskou dovolenou na světě (ačkoli většina nově příchozích ze Středního východu a Afriky zůstává nezaměstnaná). Švédsko nabízí také přistěhovalcům bezplatnou zdravotní a zubní péči a také značné přídavky na děti – což webové stránky počítají pro rodinu se šesti dětmi.

Stránky provozované Švédským institutem (SI) jsou k dispozici ve čtyřech jazycích – angličtině, čínštině, ruštině a arabštině. Zatímco anglická verze nabízí obvyklé seznamy turistického průmyslu o „10 odhalených švédských mýtech“ a „20 věcech, které je třeba znát, než se přestěhujete do Švédska“, v arabské verzi se významně vyskytují sekce týkající se dávek, získání pracovních povolení a práv dítěte ( včetně práva na vzdělání v jejich mateřském jazyce).

Per-Arne Wikström, vedoucí komunikace SI, bránil Stockholmskou tvorbu. “Nemám problém předvést, že Švédsko je sociální zemí. Máme systém, který vzbudí zájem,” řekl v pondělí pro TV4.

“Neuvěřitelné. Vládní orgán prodává Švédsko v zahraničí jako velkorysou grantovou zemi,” napsala shrozená Elisabeth Svantessonová, mluvčí Hospodářské politiky Mírné strany, zatímco vůdce strany Ulf Kristersson kritizoval stránku za vyslání “zcela nesprávného signálu” o Švédsku.

Již asi 94 procent migrantů, kteří přišli do Švédska v roce 2015 za účelem získání azylu, využívá státní výhody. Podle švédského zpravodajského kanálu Aftonbladet, což je situace, která téměř zkrachovala obce jako Bengtsfors a Filipstad. Vzhledem k tomu, že od roku 2011 přichází do země téměř 420 000 žadatelů o azyl – a celkem přes 920 000 přistěhovalců do země s méně než 10 miliony obyvatel se snaží vyhovět novým příchozím.

(RT)

Přejít nahoru