Švédský ministr v Maďarsku poučoval, že masová migrace je pro Švédsko dobrá

Ministr, který je členem Strany Zelených, se v Maďarsku sešel se zástupci strany Politika může být jiná (LMP), aby diskutovali o problémech školství.

Fridolin řekl, že je znepokojen rétorikou vládní strany Fidesz premiéra Orbána, která před dubnovými volbami poukazuje na negativní dopady masové migrace na Švédsko.

“Máme své problémy a výzvy stejně jako je zřejmě máte zde v Maďarsku. Stejně tak ale vidíme, jak do Švédska přicházejí lidé z jiných zemí, aby získali práci, zapojili se a udělali si ze Švédska svou vlastní zem. To je popis reality, který je také potřebný,” řekl.

“Při popisu Švédska, které přijalo tolik žadatelů o azyl, je třeba zmínit pozitivní rozvoj ekonomiky a práce.”

Ministr zřejmě nečetl studii, podle které Švédi budou muset déle pracovat, aby žadatele o azyl ve Švédsku uživili. Etničtí Švédi jsou samozřejmě produktivní a nějaký čas ekonomiku ještě mohou táhnout vzhůru, ale následující dva odstavce z prosincového článku situaci lakovanou ministrem na růžovo ukazují v poněkud jiném světle.

Článek v National Economics dokonce tvrdí, že Švédi záměrně skrývají skutečné náklady migrace. Ty by za rok 2017 měly být až 18,6 miliard dolarů, tedy asi 58 490 dolarů na jednoho uprchlíka ročně.

(zdroj: Sverigesradio, foto: Pixabay)

Přejít nahoru