EU odstartuje nové společné obranné projekty – ale co dělat?

Evropské národy začnou pracovat na 13 inovativních společných projektech vojenského rozvoje poté, co ministři obrany z bloku schválí opatření po rozhovorech v úterý v Bruselu.

Programy budou prováděny v rámci společné struktury EU pro vývoj zbraní s názvem PESCO.

V současné době existuje v rámci PESCO v zemích EU celkem 47 vojenských spoluprací, které se týkají vojenského hardwaru a řady školicích a simulačních škol a programů pro hardwarovou i kybernetickou obranu.

Financování projektů pochází od samotných národů, přičemž PESCO poskytuje formální strukturu, prostřednictvím které mohou země spolupracovat.

Jaké vojenské kapacity se vyvíjejí?

Národy budou rozvíjet širokou škálu schopností a zařízení, včetně všeho od lékařského výcvikového střediska pro speciální síly, kybernetického výcvikového střediska a nové válečné lodi. Zde je výběr zajímavějších projektů dohodnutých v úterý:

Námořní bezpilotní protiponorkový systém (MUSAS)

Námořní bezpilotní protiponorkový systém (MUSAS) je společný projekt mezi Portugalskem, Francií, Španělskem a Švédskem, který má všechna velká pobřeží.

Autonomní systém bude poskytovat velení, řízení a komunikaci (C3) pro podvodní protiponorkové války.

Rovněž se očekává, že bude chránit důležitou podvodní infrastrukturu, jako jsou potrubí.

Evropská hlídka Corvette (EPC)

Tento ambiciózní projekt je plánován jako společný projekt Itálie a Francie s cílem vyvinout novou válečnou loď vyvinutou tak, aby byla přizpůsobena různým úkolům a misím.

Korvety jsou malé, ovladatelné válečné lodě – jedna třída nižší a menší než fregaty. (Asi nejznámější sportovní vůz Chevrolet byl pojmenován po třídě plavidel, která získala pověst v druhé světové válce. Společnost chtěla pro svou novou vlajkovou loď název „non-animal“ začínající v „c“.)

Není známo, kolik korvet chce Itálie a Francie financovat. Francouzská státní loďařská společnost Naval Group se v červnu odhlásila ke společnému podniku s italskou společností Fincantieri.

Systém, který se bude vyvíjet mezi Španělskem, Francií a Švédskem, má také zahrnovat „měkké potlačení“ nepřátelských vzdušných obran – například snažit se je zaseknout – stejně jako jiné formy elektronického útoku nebo podpory úderů.

(DW, foto: Pixabay)

Přejít nahoru