Muslimští přeživší z domácího násilí potřebují, abyste poslouchali

Když se to stalo, byly to tři dny po maturitě. Nour Naas, tehdy 18 letá dívka, stála v uličce před domem a sledovala, jak její otec střílí sedm kulek do hrudi své matky.

Naas, nyní 24, vzpomněla si ten den mezi hlubokými dechy pod maskou stoicismu, která se zdánlivě obávala, že by se Země pod ní rozpadla, kdyby se odvážila projevit nějaké emoce. Posadila se, naklonila se a najednou pozorně na sebe, když si položila ruce na látku denimových šatů a upravila hucab s barevným cappuccinem, který ohraničoval její velké hnědé oči.

“Vím, že věděl, že ji chce zabít,” řekla Naas. Jen dva týdny před střelbou v roce 2013 se její otec posadil Naasovi a zeptala se jí, co by udělala, kdyby zemřeli její rodiče. Naas nevěděl, co si o jeho otázce v té době myslet.

Ale stála tam v uličce a sledovala, jak její otec páchá nemyslitelné. Křičela, neschopná sundat oči z těla matky ležící v kaluži vlastní krve na zemi.

Bez ohlédnutí zpět začala běžet.

Řada obětí uvedla, že nedůvěřují americkým státním a federálním agenturám kvůli minulým zkušenostem s diskriminací. Když se rozhodli hledat pomoc, portál HuffPost zjistil, že často zápasili s islamofobními stereotypy, někdy vyjádřenými samotnými lidmi, kteří mají za úkol je udržovat v bezpečí. Mnoho lidí, kteří se obrátili na náboženské vůdce s žádostí o podporu, uvedlo, že se setkali s nepřipravenými imámy s malým až žádným školením o dynamice domácího zneužívání. Téměř všechny dotazované ženy uvedly, že bojovaly s kulturní stigmatou rozvodu.

Domácí násilí nediskriminuje a oběti pokrývají všechny rasy, věky, etnika a náboženství. Podle Středisek pro kontrolu a prevenci nemocí se oběti hrubého domácího násilí staly asi  1 ze 4 žen.

Existují skromné ​​údaje o výskytu domácího násilí v muslimské komunitě, ačkoli průzkum z roku 2011 zjistil, že více než 66% muslimů zná chlapce, který byl fyzicky zneužíván. Více než 53% uvedlo, že došlo k nějaké formě zneužívání. Výzkum, který shromáždili Peaceful Families Project (PFP) a Project Sakinah, dvě organizace založené na víře, je největším datovým souborem na toto téma a zdůrazňuje hroznou potřebu dalšího výzkumu.

Jedno odpoledne v říjnu si Naas vzpomněla, když se poprvé dozvěděla o násilí svého otce, když seděla ve světlém obývacím pokoji v Arabském kulturním společenském centru v San Franciscu. V roce 2009 to byla zimní noc. Sledovala ho, jak pevně přitiskla matku a násilně jí třásla, až její kůže zčernala. Hodil na ni dřevěnou židli, když odmítla vyhovět jeho příkazu posadit se. Naas křičela, že její bratři přijdou na pomoc. Čtyři sourozenci se spojili mezi svými rodiči a boj ukončili.

“Způsob, jakým jsem viděla svého otce poté, co se to úplně změnilo,” řekla Naas. Tu noc její matka podala policejní zprávu. Když to zjistil její otec, vyhrožoval, že ji zabije, pokud se někdy znovu spojí s policií. Nebylo to fyzické násilí, které děsilo Naas, byly to hrozby, nepředvídatelnost, kdy a jak by její otec mohl vyrazit.

Nedávný nárůst islamofobie – zločiny z nenávisti, bigotní politiky a každodenní případy obtěžování – muslimskou komunitu jen předstíraly, že čelí domácímu násilí. Protože příběhy v médiích často stereotypují muslimské muže jako monolitickou násilnou skupinu, která utlačuje ženy, strach z úsudku nemuslimů znesnadňuje řešení problému genderově podmíněného násilí, řekla Juliane Hammerová, docentka na University of Severní Karolína na Chapel Hill a autor knihy „Mírové rodiny: americké muslimské snahy proti domácímu násilí“.

V roce 2017 se Naas při dobrovolnické činnosti v agentuře v Oaklandu zeptala zaměstnance, zda tým oslovil nějaké mešity. Naas věřil, že je důležité být v kontaktu s členy místní muslimské komunity, aby mohli těžit z programů domácího násilí. „Jsou muslimské ženy dokonce povoleny mluvit?“ Odpověděla na Naas staffer a odmítla její návrh. V dalším incidentu stejný pracovník poznamenal, že muslimská klientka, která byla sebevražedná, jí připomněla „sebevražedné bombardéry ISIS“.

“Když je imám najat, v popisu práce jim není řečeno, že budou poskytovat poradenství v závažných případech nebo že se setkají s domácím násilím,” řekla Salma Abugideri, licencovaná poradkyně a ředitel výcviku v PFP, národní organizaci domácího násilí, která se zaměřuje na muslimskou komunitu v USA „Nejsou připraveni, ale nevědí, že je třeba se připravit.“

(Huffpost, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru