Švédsko: 25 procent lidí s názvem „Ali“ má záznam v trestním rejstříku

Rychlé vyhledávání v databázi Statistics Sweden odhalilo, že ve Švédsku v současné době žije 40 790 lidí se jménem Ali jako jejich příjmením. Další vyhledávání v Lexbase – web a databáze, které uživatelům umožňují provádět vyhledávání osob a společností, které byly předmětem trestního řízení – jménem Ali, které bylo vykresleno 9 742 zásahů.

Údaje jasně ukazují, že téměř čtvrtina (24 procent) lidí žijících ve Švédsku se jménem Ali má trestní odsouzení.

Ve svém vyšetřovacím výzkumu Samhällsnytt objevil podobné výsledky i pro jiná islámská jména.

Například 26 867 lidí pod jménem Ahmed je uvedeno v databázi Statistics Sweden. Rychlé vyhledávání jména Ahmed v Lexbase přineslo 4 944 zásahů, což znamená, že téměř každý ze čtyř lidí se jménem Ahmed žijící ve Švédsku má rejstřík trestů.

Podobně pro jméno Murad je podle statistik Švédsko uvedeno 1 315 obyvatel žijících ve Švédsku. Z toho je 274 přítomných v Lexbase, což znamená, že 21 procent z nich má trestní odsouzení.

Vzhledem k tomu, že švédská vláda po roce 2005 zrušila postup zaznamenávání etnicity odsouzených zločinců, bylo neuvěřitelně obtížné zmapovat, kdo spáchal jaké zločiny.

Ve studii z roku 2005, zcela poslední svého druhu, čísla odhalila, že muži narození v zahraničí byli pětkrát častěji podezřelí z pohlavních trestných činů než Švédové původem z rodné země.

Od té doby bylo provedeno mnoho nezávislých studií, které objasnily, že nepůvodní Švédové se dopouštějí trestných činů drasticky vyšších sazeb než původní Švédové.

(Voice, foto: Pixabay)

Přejít nahoru