Po 30 letech objevili druh sudokopytníků, o kterém si mysleli, že vyhynul + VIDEO

Sú príbuzní tiav a jeleňov, dosahujú však veľkosti väčšej čivavy krátkosrstej. Kančil je jedným z najmenších dosiaľ žijúcich párnokopytníkov.

 

Malý cicavec, nazývaný tiež myší jeleň, mal v minulosti mnoho predátorov. Kvôli jeho veľkosti si na ňom zmlsli nielen tigre či leopardy, ale aj menšie psovité šelmy či pytóny. Teraz je jeho najnebezpečnejším predátorom človek. Okrem lovu samotného sa mu neustále zmenšuje jeho prirodzené prostredie.

 

“Pre nás, kto žijeme vo Vietname a zaoberáme sa ochranou divočiny, je otázka, či je myší jeleň stále niekde tam vonku, veľmi aktuálne,” uviedol An Nguyen z organizácie Global Wildlife Conservation (GWC). Posledný exemplár, ktorý človek zbadal, bol zabitý v roku 1990 a predtým ho nikto nevidel od roku 1907.

Nájsť myšieho jeleňa, ktorého mnohí už považovali za vyhubeného, ​​bol oriešok. Tím GWC mal veľmi málo informácií, kde by vlastne mal malého párnokopytníka hľadať. Nakoniec Nguyen so svojim tímom narazil na informácie od dedinčanov v okolí mesta Nha Trang na juhu Vietnamu.

 

Tím rozmiestnil v lese tri fotopasce a počas piatich mesiacov sa mu podarilo zachytiť 275 fotografií ohrozeného druhu. Následne rozmiestnil ďalších 29 fotoaparátov a počas ďalších piatich mesiacov získal ďalších 1881 fotografií.

 

Organizácia GWC má zoznam 25 najhľadanejších zvierat. Znovuobjavenie myšieho jeleňa je nálezom prvého zvieraťa z tohto zoznamu. “Teraz, keď sme potvrdili jeho existenciu v lesoch vo Vietname, môžeme začať vyvíjať stratégiu, ktorá dopomôže k jeho ochrane a k obnoveniu prosperujúcej populácie,” uviedol Andrew Tilker z GWC.

 

Jelenček sa vyskytuje len vo Vietname, význam jeho objavu však presahuje hranice jednej krajiny, uviedol Tilker s tým, že podobné objavy dajú ľuďom pomerne vzácnu druhú šancu živočíšne druhy ochrániť.

 

Tento bylinožravec dosahuje výšku maximálne 50 centimetrov a hmotnosti od dvoch do dvanástich kilogramov.

 

Je nočným tvorom a žije skryto, najradšej v hustých porastoch v blízkosti vody. Dosť možno práve preto vystupujú títo tvorovia v juhoázijských bájkach ako symbol prefíkanosti, podobne ako u nás líška.

(zdroj: netky.sk, foto: Printscreen video)

Přejít nahoru