Maroko odmítlo rozhovory s tajemnicí Nizozemska ohledně vrácení migrantů, který neprošly žádostí o azyl

Maročané, kteří žádají o azyl v Nizozemsku, mají jen malou šanci na přiznání postavení uprchlíka a povolení k pobytu, protože Maroko je považováno za bezpečnou zemi. Ale Maroko málokdy vezme neúspěšné žadatele o azyl zpět. Broekers-Knolová proto chtěla tuto záležitost prodiskutovat se svým marockým protějškem. Ale nedokázala promluvit s marockou ministryní, uvedla v parlamentu.

Nizozemští poslanci jsou pobouřeni. “To je signál, že Maroko tento problém nebere vážně,” uvedl poslanec SP Jasper van Dijk. CDA a PVV chtěli vědět, proč neúspěšní žadatelé o azyl nejsou jen dopraveni do letadla zpět do své domovské země, bez ohledu na to, co si o této zemi myslí. Podle Broekers-Knolové by byli prostě „vysláni“ zpět.

Poslanec GroenLinks Bram van Ojik chtěl vědět, proč Maroko odmítá mluvit se státním tajemníkem. Broekers-Knolová to nemohla říct. Řekla, že zahraniční věci a diplomatické kanály jí naznačily, že návštěva bude zbytečná, protože „nebudou mluvit se správnými lidmi“. Zdůraznila, že Maroko ji odmítlo přijmout.

(NL, foto: Pixabay)

Přejít nahoru