Slovinsko: Do hor vyšli protimigrantské ochranky: “Když si neví s nimi rady vláda my se o nich postaráme.”

Více než 50-ti členná skupina, z nichž někteří maskují své tváře balaclavami a která zahrnuje hrst žen, vede Andrej Sisko, který také vede Gibanje Zedinjena Slovenija, okrajovou nacionalistickou stranu, která dosud nezískala křesla v parlamentu.

Domnívá se, že úřady neplní svou povinnost chránit Slovinsko před tím, co považuje za hrozbu migrantů, a založil Stajerskou a Krajnskou Vardu (Stajerská a Krajnská garda), aby tuto mezeru zaplnil.

Členové obou organistů se účastnili hlídky, když se s nimi setkala televize Reuters.

„Je povinností nás všech zajistit bezpečnost v naší zemi,“ řekl. “Pokud státní orgány, které jsou za to placeny, nemohou nebo nechtějí zajistit bezpečnost, můžeme ji zajistit, tak to děláme.”

Protimigrantský sentiment ve Slovinsku a dalších bývalých komunistických státech prudce vzrostl od roku 2015, kdy východní Evropa nesla počáteční nátlak uprchlické krize.

Velká část regionu od té doby odolala pokusům orgánů EU v Bruselu prosadit celoevropský systém kvót pro nové příchozí, ke kterému se však Slovinsko přihlásilo.

Podle slovinské policie se počet migrantů, kteří nelegálně přecházejí z Chorvatska do Slovinska – kde byl podél úseků hranice od roku 2015 postaven plot s ostnatým drátem – zvýšil z prvních 9 měsíců letošního roku na 11 786 z 6 911 o rok dříve uvedla agentura Reuters.

(foto: Getty Images)

Přejít nahoru