Co může způsobovat záhadné hučení po celé Zemi? Vědci mají několik hypotéz

Vědci sice nemají stoprocentně jasno, co tyto zvuky způsobuje, ale několik logických vysvětlení přece jen mají. Tím nejčastějším je pohyb litosférických desek. Objevily se i další hypotézy.  Společným původcem by mohlo být víc faktorů: vítr, projíždějící auto, pouliční ruch a televize ze sousedova bytu – za určitých okolností by se všechny tyto ruchy mohly propojit a vytvářet nepříjemnou zvukovou kulisu. Podle další verze může jít o sluchové halucinace, kdy lidské vnímání zkreslí i ty nejběžnější zvuky. K tomu může docházet během silné únavy, při poruše spánku nebo během nemoci.

Psycholog z univerzity v Chicagu Neil Johnson se domnívá, že za vším stojí lidská představivost. „Je to všechno hra naší mysli,“ řekl Johnson. „Když něco chceme hodně vidět nebo slyšet, tak si to představujeme a potom začínáme věřit, že jsme se stali svědky nevysvětlitelné události. Každý z nás si jistě alespoň jednou spletl ve tmě věšák se strašidlem. Podobné je to s naším sluchem. To, na co nemáme okamžitou odpověď, považujeme za paranormální jev.“

Internet je dnes plný videí s nahrávkami podivného hučení z celého světa. Podle odborníků jde v řadě případů o podvrh, což seriózní výzkum ztěžuje. Jedním z původců hučení tak může být i lidská honba za senzacemi všeho druhu.

Video zachycující záhadné hučení na mnoha místech světa, včetně Česka…

(zdroj: procproto.cz, foto: Pixabay)

Přejít nahoru