Skutečná nepříjemná pravda: Lední medvědi vzkvétají navzdory změně klimatu. Zajímá to vědce? Když pravda bolí.

Zoologistka a odbornice na lední medvědy Susan Crockfordová byla akademií vyhýbána, protože naléhala na to, že i přes stav ledního medvěda jako ikony změny klimatu způsobila planeta oteplování vlastně tento druh. Nepopřela změnu klimatu – pouze myšlenku, že to škodí medvědům.

Poté, co ztratila smlouvu jako přídavná profesorka na kanadské University of Victoria, kde pracovala 15 let, byla potvrzena zpráva ze severní Kanady, která potvrzuje její teorii, že lední medvědi jsou příjemci změny klimatu, spíše než její oběti.

Záběry vychudlého ledního medvěda s titulkem „to je, jak vypadá změna klimatu,“ škubla po srdečních šňůrách světa, když byla zveřejněna v National Geographic v roce 2017. O osm měsíců později publikace změnila titulek na „to je, jak vypadá hladovění ,“ připustila, že neexistuje způsob, jak zjistit, proč medvěd hladoval. Nebyl to však první nemocný medvěd, který byl přiveden do služby z důvodu ochrany životního prostředí, a nebude to poslední. Tým PR pro změnu klimatu mohl učinit nešťastnou volbu při povýšení ledního medvěda na stav ikon.

(RT, foto: Reuters)

Přejít nahoru