Varování: Lidé mají šanci vyhynout v příštím roce v průměru 1 ze 14 000 – s větší pravděpodobností, že jednotlivce zasáhne blesk, zjistila studie + VIDEO

Vědci dospěli k závěru, že pravděpodobnost, že náš druh uhyne z přirozených příčin v kterémkoli daném roce, je jedna ze 14 000.

Tým také zaznamenal zvýšení rizika, když se do výpočtu přidají hrozby způsobené člověkem – to zahrnuje jaderné zbraně nebo změnu klimatu.

Nedávná studie o zániku člověka byla provedena vědci na Oxfordské univerzitě, která stanovila celkovou pravděpodobnost zániku člověka z přirozených příčin – to zahrnuje dopady asteroidů a super vulkanické erupce.

Tým se podíval na 200 000 let panování člověka na Zemi, aby určil pravděpodobnost, že náš druh zmizí z planety.

Tento výpočet znamená, že lidé mají větší šanci, že vyhynou, že jednotlivec byl zasažen bleskem (1 z 700 000), byl napaden žralokem (1 z 650 000) nebo událostmi, které se datují v supermodelu (1 z 880 000).

Ve druhé části studie se tým zabýval fosilními daty a zjistil, že pravděpodobnost se snížila na jednu z 23 000.

Tým shromáždil archeologické a fosilní záznamy z artefaktů, které jsou staré stovky tisíc let – mnohé z nich pocházely z Maroka a Etiopie.

V loňském roce samostatný tým vědců navrhl model, který určí tři možné osudy naší planety s rostoucí populací Země a dopady změny klimatu.

Matematici modelovali, jak by pokročilé civilizace na starověkých exoplanetách mohly přežít nebo zahynout, když čelí podobnému měnícímu se prostředí.

Ukázali, že lidstvo může projít měkkým přistáním, postupným umíráním nebo úplným zhroucením.

Odborníci uvedli, že nejběžnějším výsledkem bylo zemřít, ve kterém až sedm z deseti obyvatel planety bylo před stabilizací vymazáno.

Měkké přistání bylo nejpozitivnějším výsledkem a objevilo se, když se civilizace přizpůsobila měnící se planetě bez hromadného vymírání.

Během úplného foukaného kolapsu byla planeta příliš citlivá na to, aby se zotavila ze škod způsobených obyvateli, což vedlo k rychlému zničení veškerého inteligentního života.

I když planety přešly na obnovitelná paliva, aby se zachránily před vyhynutím, bylo podle modelů někdy způsobené poškození dost dost na to, aby vyhladilo obyvatele.

Vědci uvedli, že simulace odhalují „radikální pravdu o problému, kterému čelíme, když tlačíme Zemi do doby, v níž dominuje člověk“.

Tým vedený vědci z University of Rochester v New Yorku použil modely pro populační růst na Zemi k označení toho, jak mimozemské planety mohly růst.

Pomocí statistických modelů zmapovali možné historie mimozemských světů, civilizací, které vyrostli, a následných klimatických změn.

Nazývali tyto společnosti „Exo-civilizacemi“ a říkají, že poučení z jejich chyb nám může pomoci připravit se na dopady změny klimatu.

Bohužel ze tří pozorovaných osud nebyl žádný pozitivní.

Nejběžnějším výsledkem, který tým pozoroval, byla známá jako výprask.

Jak civilizace na simulovaných planetách používala energii, její populace explodovala, ale její využívání zdrojů vytlačilo planetu pryč z podmínek, na které si společnost zvykla.

(DailyMail, foto: Pixabay)

Přejít nahoru