Americké nejmodernější stíhačky F-35A se bez úspěchu pokusili dohnat ruský strategický bombardér Tu-160 + VIDEO

Čínsky portál SOHU uvádza, že dňa 3. 11. 2019 vyleteli dve japonské stíhačky F-35A s cieľom sprevádzať ruský raketový strategický bombardér Tu-160. Ruský pilot si počkal, kým sa japonskí piloti nepriblížili, potom zapol forsáž a japonským pilotom proste uletel. Pre americké lietadlo je to nesmierna blamáž, pretože ak uletí 13 tonovej najmodernejšej a pohyblivej stíhačke ťažký 110 tonový bombardér, je jasné, že urobili americkí konštruktéri niekde chybu.

https://www.youtube.com/watch?v=ksOr5aNrNx0&feature=youtu.be

Ruské Tu-160 sú určené k rýchlym útokom raketami, ktoré môžu niesť jadrové hlavice a rýchlym odletom z nebezpečnej zóny. Vysoká rýchlosť Tu-160 umožňuje ruským bombardérom prekonávať americkú PVO, ktorá nedokázala uchrániť ani saudské ropné zariadenia pred útokmi pomerne primitívnych dronov jemenských Houthiov.

Nepríjemná pre Američanov je najmä skutočnosť, že TU-160 dosahuje rýchlosť 2200 km/h a najmodernejšia americká bojová stíhačka F-35A dokáže letieť maximálnou rýchlosťou 1930 km/h, pričom takúto vysokú rýchlosť môže udržiavať len obmedzený čas. Bombardér je oveľa účinnejšou zbraňou ako stíhačka, ktorá je určená v prvom rade na  získanie vzdušnej nadvlády,  úlohou strategického bombardéru je spôsobiť infraštruktúre súpera čo najvyššie straty.

 

(zdroj: hlavnespravy.sk, foto: Youtube)

Přejít nahoru