Obrněné vozidlo Slovenské vývojáře – Gerlach 4 × 4. No limit! + VIDEO

Slovenský projekt obrneného taktického vozidla Gerlach 4×4 vzbudzuje zaslúženú pozornosť všade, kde sa objaví. Produkt spoločnosti Zetor Engineering predstavuje moderný európsky modulárny koncept splňujúci najvyššie stupne ochrany.

Gerlach úspešne prešiel ďalšími skúškami svojich schopností nielen v náročnom teréne, ale dokonca aj na pretekárskom okruhu. Výsledky testov pritom prekonali výrobcom deklarované parametre a potvrdili predpoklad vývojárov, že vozidlo jednoducho zvládne viac.

Nad rámec už aj tak náročných armádnych testov z leta tohto roka sa vozidlo podrobilo ďalším skúškam vo vojenskom priestore na Záhorí. Cieľom bolo otestovať ďalšie méty a pomyselnú latku odolnosti vozidla posunúť čo najvyššie.

Aby preukázalo vozidlo svoju ťažnú silu, s 28 tonovým ťahačom sa rozbehlo a krúžilo 1 hodinu po okruhu pri zachovaní požadovaných teplotných parametrov. Testy takisto preukázali, že toto meranie síl nezanechalo na pohonnom systéme Gerlacha žiadne deštrukčné následky.

Taktické obrnené vozidlo 4×4 preukázalo svoje nadštandardné schopnosti už počas testovania Armádou SR v lete tohto roka vo vojenskom priestore na Záhorí. Gerlach vtedy zdolal terénny schod s výškou 500 mm a prekonal zákop so šírkou jedného metra.

Pri prekonávaní oboch prekážok malo vozidlo záťaž 6x 120kg, ktorú tvorila posádka a 1000 kg náklad. Pri vývoji boli zohľadnené najnovšie technické a konštrukčné požiadavky na vozidlo 21. storočia, ako aj reálne skúsenosti z vojenských konfliktov.

Koncept je unikátny vďaka vysokej bezpečnosti, agilite a univerzálnosti. Jeho kabína je koncipovaná ako bezpečnostná pancierová kapsula, ktorá oproti bežným 4-5 ponúka miesto až pre 6 členov posádky o výške až 190 cm a váhe 120 kg vrátane výstroje.

 

(Více info infojna.cz, vyšlo na automagazin.sk)

Přejít nahoru