Washington se chtěl naučit ruská tajemství a koupil 21 stíhacích letadel MiG-29

Jedním z nejzajímavějších případů bylo letectvo malé bývalé sovětské republiky Moldavsko. Soupis nové republiky sestával z 34 MiGů, 29 Fulcrumů, osmi vrtulníků Mi-8 Hip a hrsti dopravních letadel – značná síla pro takový malý stát. Z hlediska perspektivy Moldavska je počet obyvatel země menší než oblast mesta v Portlandu v Oregonu.

Moldavsko si nemohlo dovolit udržet flotilu a co je ještě horší, byla v hluboké recesi. Spojené státy se mezitím obávaly, že by Moldavsko prodalo MiG-29 Íránu, který by je mohl použít k posílení své vlastní flotily Fulcrumů. Washington byl také obezřetný, že by Moldavsko mohlo tuto technologii předat íránským soupeřům, protože flotila zahrnovala 14 variant MiG-29C konfigurovaných pro dodávku jaderných zbraní.

Takže v roce 1997 USA nasadily svůj nejmocnější nástroj k získání MiG-29 pro sebe. Ten nástroj… byly peníze. Washington koupil 21 MiGů, 29 – včetně 14 modelů C, jednoho modelu B a šesti modelů A – a postupně je letecky převezl v kusech na transportních letadlech C-17 do Daytonu v Ohiu.

Nejenže byl nákup trysek dobrý způsob, jak zajistit, aby neskončily v Teheránu, ale dalo to Washingtonu příležitost prohlédnout si jednu z nejsofistikovanějších sovětských trysek, jaké kdy byly postaveny. Výměnou za to Moldavsko dostalo 40 milionů dolarů na humanitární pomoc, některé vojenské vozy a další nesmrtelné vybavení.

Moldavsko prodalo zbytek svého letectva Eritrei a Jemenu. Nově americké MiG-29 by podle časopisu Air & Space Magazine z velké části zmizely v bludišti testovacích letek, zpravodajských středisek a „exploatačních zařízení“ leteckých sil USA.

Vzhledem k tomu, že MiG-29 byl nejvyspělejším stíhacím letounem, jaké kdy Rusko dalo svým arabským klientům – Iráku a později Sýrii – Izraelci bezpochyby uvítali příležitost vyzkoušet a vyhodnotit je sami.

Izraelští piloti, kteří vyzkoušeli letadlo, byli docela ohromeni. Přestože se lišili od standardních amerických letadel, na které byli zvyklí, hlásili, že se MiGem-29 bylo snadné létat. Jeho počítače umožňující přistání, pokud pilot měl potíže, byly docela pozoruhodné.

Důvodem je skutečnost, že tento systém „stabilizuje trysku v případě, že je pilot postižen závratem a ztrácí svou orientaci ve vesmíru,“ poznamenal časopis IAF. “Takové systémy neexistují v západních letadlech a počítají s tím, že pilot bude takové situace řešit nezávisle.”

Jeden zkušební pilot dospěl k závěru, že „schopnosti Fulcrumu“ se rovnají a někdy dokonce překračují schopnosti proudů F-15 a F-16. Letadlo je vysoce manévrovatelné a jeho motory poskytují vyšší poměr hmotnosti k tahu. Naši piloti musí být s tímto letadlem ve vzdušném boji opatrní. Létá dobře vyškoleným profesionálem, je to hodný soupeř,“ napsal portál Bulgarianmilitary.

Přejít nahoru