Rodičovská od ledna vzroste. Podle opozice je ale diskriminační

Dolní komora ale potvrdila, že zvýšený rodičovský příspěvek dostanou jen rodiče novorozenců a dětí do čtyř let věku, kteří budou k lednu dávku ještě pobírat. Přesná částka bude záviset v těchto případech na předchozím příjmu a na počtu měsíců, které zbývají do čtvrtých narozenin dítěte. Předlohu zákona teď míří k podpisu prezidenta Miloše Zemana.

Zvýšení rodičovské podle schváleného znění by mělo příští rok vyjít na 8,6 miliardy korun. Sněmovna opoziční návrhy na rozšiřování okruhu rodin s nárokem na vyšší příspěvek odmítla. Senátní varianta se týkala zhruba 70 tisíců rodin s dětmi mladšími čtyř let, tedy zhruba pětiny. Stát by to stálo dalších přibližně 2,6 miliardy korun. ​ Předloha zákona, který sněmovna schválila, obsahuje ale i další změny. Počet hodin, na který mohou rodiče dávat své děti do dvou let do školky či jinam na hlídání – a nepřijít přitom o rodičovskou – se od ledna zdvojnásobí. ​Nově to bude až 92 hodin v měsíci. Rodičovský příspěvek se také bude započítávat do příjmů pro nárok na všechny dávky státní sociální podpory, které na výši příjmů závisí. 

Opoziční politici pokládají schválenou verzi vládní novely za diskriminační. Advokát Zdeněk Joukl z iniciativy #TAKEPECUJEME ve sněmovně uvedl, že zvýhodnění jen zhruba 80 procent rodin je diskriminační a politické dohody nemohou být nadřazeny rovnosti občanů. 

(SCa, il.foto: sciencenordic.com)
Přejít nahoru