Pašování i výroba cigaret v České republice je stále v kurzu

Proto se pašování i nelegální výroba cigaret a riskování odhalení pro černý trh více méně stále vyplatí. Dokazují to tiskové informace Celní správy ČR.Ještě v říjnu letošního roku obdržela Celní správa ČR od moldavské policie informaci týkající se skupiny osob moldavské státní příslušnosti, které by měly být zapojeny do nezákonné výroby tabákových výrobků a jejich následné distribuce na území České republiky. Na základě této informace zahájil odbor pátrání Generální ředitelství cel 15. října úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání zločinu zkrácení daně poplatku a podobné povinné platby podle § 240 tr. zákoníku. V rámci šetření došlo k potvrzení této informace a v průběhu prověřování bylo zjištěno, že se jedná o vysoce organizovanou skupinu osob s jasnou hierarchií, která působí na území více států Evropy. V čele skupiny stáli občané Moldávie, kteří neměli trvalý pobyt na území ČR a zdržovali se převážně ve čtyř a pětihvězdičkových hotelích. Tyto osoby měly na starosti nákup komponentů důležitých pro nelegální výrobu cigaret i přepravu do výrobního areálu, který se nacházel v obci Ralsko.

Celní správa ČR v průběhu akce úzce spolupracovala jak s moldavskou policií, tak i s ukrajinskou pohraniční policií, neboť bylo zjištěno, že obsluha výrobní linky na cigarety jsou občané Ukrajiny. Dne 2.prosince došlo k realizaci uvedené skupiny osob přímo při nakládce nelegálně vyrobených cigaret do přistaveného kamionu, který patřil jednomu ze zadržených. Bylo zadrženo celkem pět osob moldavské státní příslušnosti, přičemž čtyři osoby poslal soudce na základě návrhu dozorující státní zástupkyně do vazby.Dále byly provedeny prohlídky jiných prostor v několika objektech na území ČR, kde bylo nalezeno celkem 180 palet s komponenty důležitými pro výrobu cigaret a odpad z výroby tabákových výrobků.  Při domovní prohlídce ve výrobní hale v obci Ralsko byla nalezena kompletní linka na výrobu cigaret, řezačka a drtička tabáku, komponenty na výrobu cigaret a celkem 8.550.000 kusů cigaret značky L&M červené a Richmond modré.Byla zajištěna i finanční hotovost v EUR, přesahující částku 9 milionů korun a padělané rumunské osobní doklady, které tyto osoby při své činnosti používaly. Škoda způsobená uvedenou skupinou na spotřební dani převyšuje částku 24 milionů korun.

Pašují se také cigarety 

Na letišti Václava Havla v Praze Ruzyni odhalili celníci v příručním zavazadle velké množství kartonů cigaret, které dovážel ve svém osobním zavazadle 43-letý cizinec cestující na pravidelné lince Užhorod – Praha.Celníci objevili zboží při běžné kontrole zavazadel cestujících. Pašerákovo zavazadlo nejprve podrobili kontrole rentgenem. Zájem celníků vzbudilo velké množství podlouhlých předmětů, které byly v útrobách látkového kufru. Při vlastní fyzické kontrole zavazadla nalezli 85 kartónů cigaret značky Marlboro, které nebyly označeny českou tabákovou nálepkou. Celkem bylo nalezeno 17 000 kusů cigaret. Únik na cle a daních, který teď budou celníci po muži vymáhat, vyčíslili na více než 91 tisíc korun. Případ byl řešen ve zkráceném přípravném řízení a pachatel byl šetřen pro trestný čin zkrácení daně, poplatku a jiné povinné platby.Jedná se již o devátý případ záchytu tabákových výrobku, který řešili ruzyňští celníci v letošním roce.

(SCa, Foto: celnisprava.cz)

Přejít nahoru