Muslimské modlitební volání vystupovalo jako součást „akce rozmanitosti“ ve švédské církvi

Kostel Korpilombolo v obci Pajala v severním Švédsku uspořádal islámské modlitební volání v rámci akce zvané Evropský festival noci.

Muslimské modlitební volání bylo součástí představení „Modlitba za lidstvo“ s podtitulem „Jsme všichni děti Země“ uspořádané Kulturním sdružením Korpilombolo a mírovým hnutím Vox Pacis, které bylo založeno jako reakce na skandál s karikaturami Mohameda které zasáhly Dánsko v roce 2005 a rozzuřily většinu muslimského světa.

Křesťanské noviny Världen Idag hlásily kromě muslimských modlitebních výzev i Sami yoik, syrské, arabské a hebrejské zvuky, hindské mantry a nordická lidová hudba.

“Diskutovali jsme se zástupci švédské církve, když viděli, že se budou konat modlitební hovory a jiná náboženství, přičemž jsme uvažovali o tom, zda je v pořádku to provést v kostele.” Vysvětlil jsem, že modlitba za lidstvo se nikdy nemůže v církvi cítit špatně, ať už se jedná o modlitební volání, nebo ne, a potom jsme dostali znaménko od církve, “uvedl předseda kulturní asociace Korpilombolo Linnéa Nylund pro národní vysílatele SVT .

Manažer operací pastora a Pajaly Åke Nordlundh neviděl žádné problémy s pořádáním muslimských modlitebních volání v kostele.

„Nejedná se o bohoslužbu v běžném slova smyslu, ale o diverzitu, kulturní projev společné touhy po míru, bez ohledu na náboženské vyznání. Obsahuje náboženské výrazy různých druhů. Někteří mohou být vnímáni jako kontroverzní, ale my jsme zvážili a provedli vážené posouzení, že je možné ho hostit v kostele, “řekl Nordlundh pro zpravodajství.

Akce v Korpilombolo byla podporována Stockholmským katedrálním shromážděním.
“Je to moje křesťanské přesvědčení, že když cvičím denně prohlubování své křesťanské víry a identity, můžu být zvědavý na to, co musí přidat jiná víra,” řekl děkan Hans Ulfvebrand.

Podle Nordlundh „pár lidí“ tuto událost kritizovalo. Världen Idag také informoval o negativní reakci veřejnosti, kdy lidé vyjadřovali své obavy ohledně tlaku na rozmanitost církve.

(Infowars, foto: Pixabay)

Přejít nahoru