Slovensku takmer došiel plyn. Má ho na tri mesiace

Zásobníky sú naplnené na 95 %, čo by malo stačiť približne na tri mesiace. Povedal to v pondelok po rokovaní plynárenských spoločností s Ministerstvom hospodárstva SR šéf rezortu hospodárstva Peter Žiga. Rokovania Ruska a Ukrajiny o novej desaťročnej zmluve na dodávku a tranzit plynu ale naďalej pokračujú, avšak nie je v tomto okamihu isté, či sa nový kontrakt uzatvorí ešte v tomto roku.

Situácia sa podobala na tú, ktorej Slovensko muselo čeliť v roku 2009. Plyn neprúdil na Slovensko dva týždne. Súčasná situácia je podľa Žigu ale podstatne odlišná. Zhruba 1,5 milióna odberateľov plynu sa môže spoľahnúť na sieť podzemných zásobníkov s celkovou kapacitou viac ako štyri miliardy kubických metrov (m3) plynu. V súčasnosti je v týchto zásobníkoch pre zásobovanie Slovenska uskladnených 2,26 miliardy m3 plynu, pričom denná spotreba je okolo 25 miliónov m3. Zvyšnú kapacitu zásobníkov plynu využívajú súkromné spoločnosti. Ministerstvo s plynármi zvažovali až štyri varianty vývoja dodávok plynu od ich pokračovania až po úplné zastavenie. “Najbližšie tri mesiace vieme určite veľmi bezpečne zásobovať aj domácnosti, aj priemysel. Myslím si, že môžeme povedať, že celú vykurovaciu sezónu by malo byť Slovensko v bezpečí,” povedal pre médiá Žiga.


Slovensko sa navyše môže v prípade krízy spoľahnúť ešte na náhradné prepravné trasy, ktorými sú reverzné prepojenie s Českou republikou, prepojenie s Rakúskom a aj so susedným Maďarskom. Reverzná kapacita plynovodu spoločnosti Eustream zo západu na východ je k tomuväčšia, ako je najvyššia denná spotreba na Slovensku v zimných mesiacoch. 

(SCa, il.foto: iolprice.com)
Přejít nahoru